Gelderse innovatieregeling kalverhouderij opengesteld

Gelderse kalverhouders die willen overstappen naar een duurzaam en vernieuwend stalsysteem, kunnen zich vanaf nu melden bij provincie Gelderland. De provincie stelt 10,5 miljoen euro beschikbaar aan subsidie. Dit is onderdeel van de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS).

Gelderse+innovatieregeling+kalverhouderij+opengesteld
© Studio Van Assendelft

De regeling was al eerder aangekondigd. Gelderland trekt in totaal ruim 30 miljoen euro uit voor de kalverhouderij. Eerder al werd 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een opkoopregeling. Voor ondernemers die door willen en perspectief zien, is nu dus de rest van het geld beschikbaar.

'We hebben een grote stikstofopgave. We willen in Gelderland kunnen wonen, werken, leven en recreëren. Om dat te kunnen blijven doen, moeten de uitstoot en neerslag van stikstof omlaag. Zo maken we de natuur weer sterker. Daar werken we met alle sectoren hard aan' zegt gedeputeerde Peter Drenth (CDA).

'Onze kalverregeling is een mooi voorbeeld: met de sector werken aan het terugbrengen van de stikstofbelasting en perspectief bieden aan ondernemers die willen verduurzamen. Dat past bij ons nieuwe landbouwbeleid: investeren in land- en tuinbouw, waarbij agrarische bedrijven op een duurzame manier produceren en daar een goed belegde boterham mee verdienen.'


Sector helpen

Een groot aantal kalverhouderijen kwam vorig jaar in de problemen door de coronapandemie en de getroffen overheidsmaatregelen zoals het sluiten van de grenzen en de horeca. De afzetmarkt stortte in met grote financiële gevolgen voor de ondernemers. 'Wij willen de sector helpen en zien mogelijkheden om meerdere doelen te combineren: het verminderen van stikstofuitstoot én zorgen voor uitzicht voor de sector', meldt de provincie.

Gelderland kiest voor kalverhouders omdat er voor die sector tot nu toe landelijk nauwelijks geld beschikbaar is. Dat heeft te maken met het ontbreken van voldoende erkende duurzame stalsystemen in de kalverhouderij. Zo'n erkend stalsysteem is nodig voor landelijke subsidieregelingen. De Gelderse stikstofaanpak wil voor de kalverhouderij bijdragen aan nieuwe erkende stalsystemen die helpen bij het oplossen van de stikstofproblematiek.

Een slimme aanpassing van het stalsysteem kan veel uitstoot voorkomen en daarmee ook de neerslag van schadelijke stoffen op stikstofgevoelige natuur. Door de verplichting om het effect van de stalaanpassing te meten, is straks duidelijk welke vernieuwing het meest bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot.

Tussen 3 mei en 12 juli 2021 kunnen samenwerkingsverbanden met daarbij minimaal één Gelderse kalverhouder subsidie aanvragen. De subsidie is onderdeel van het plattelandsontwikkelingsprogramma POP3.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer