Fiat+voor+Drentse+stikstofaanpak
Nieuws
© David Hilberink

Fiat voor Drentse stikstofaanpak

Provinciale Staten van Drenthe hebben woensdag de provinciale stikstofaanpak vastgesteld. In het zogenoemde koersdocument richt de provincie zich vooral op gebiedsgerichte oplossingen en op technische innovatie.

Een eerder aangekondigde motie van de VVD werd aangehouden. Daarin werd voorgesteld om de opkoop van veehouderijbedrijven te beperken tot een zone van 750 meter en met meer dan 2 mol uitstoot op de stikstofgevoelige natuurgebieden. Gedeputeerde Henk Jumelet raadde de motie af, omdat die niet spoort met het landelijk beleid.

Volgens VVD-Statenlid Johan Moes bleek uit nader overleg dat er in de eerste opkoopronde nauwelijks bedrijven zijn die in aanmerking komen voor zo'n regeling. 'Wat er in latere rondes gebeurt, kunnen we nu nog niet zeggen. Maar het huidige stikstofplan legt niemand een strobreed in de weg.'

De Staten drongen aan op het versneld opstellen van een uitvoeringsprogramma met duidelijk omschreven maatregelen. Volgens Jumelet is zo'n programma uiterlijk eind volgend jaar te verwachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer