Belgisch arboretum is sleutel tot veredelingsproject

Het arboretum in het Belgische Bokrijk herbergt een uitzonderlijke collectie van variëteiten Japanse hulst, een soort die vaak wordt gebruikt ter vervanging van buxus. Belgische onderzoekers willen deze collectie gebruiken voor een veredelingsproject.

Belgisch+arboretum+is+sleutel+tot+veredelingsproject
© Ilvo

Bokrijk is tijdens de coronapandemie een populaire wandelbestemming geworden, waar bezoekers genieten van de open ruimte, de historische setting van het openluchtmuseum en het groen. Dat groen krijgt nu extra aandacht van wetenschappers.

Het arboretum van Bokrijk herbergt namelijk een uitzonderlijke collectie variëteiten van Ilex crenata of Japanse hulst, een soort die vaak wordt gebruikt ter vervanging van buxus. De planten in Bokrijk worden samen met planten uit arboretum Het Leen in Eeklo gescreend op nuttige eigenschappen, zoals ziekteresistentie en tolerantie voor minder zure gronden.


Nieuwe cultivars

Het doel is om met plantenveredeling nieuwe cultivars te ontwikkelen die nog breder toepasbaar zijn in allerlei tuinen en daardoor minder afhankelijk zijn van de juiste bodemsoort. Dit wetenschappelijk project met het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) en de Katholieke Universiteit Leuven wordt uitgevoerd in opdracht van sierteeltbedrijf Plant Select en heeft daarom een cocreatieve opzet met het oog op versnelde innovatie en meerwaardecreatie.

Deze versnelling is nodig om te kunnen inspelen op een kans in de markt, want veredeling is meestal een lang proces', legt onderzoeker Esther Geukens van Ilvo uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer