Veel gemeenten worstelen met windmolens en zonneparken

In veel gemeenten is groot verzet tegen de komst van grote windmolens en zonneparken. Dit terwijl de deadline voor dertig energieregio's op 1 juli ligt.

Veel+gemeenten+worstelen+met+windmolens+en+zonneparken
© Vidiphoto

In enkele tientallen gemeenten zijn moties aangenomen om de komst van grote windmolens of zonneparken tegen te gaan of om daarvoor gebieden alsnog uit te sluiten. Dat blijkt uit een inventarisatie door de NOS. Zo wil de gemeenteraad van Molenlanden inzetten op kleine windmolens van 20 meter hoogte in plaats van op molens die misschien wel tien keer zo hoog zijn.

De gemeenteraad van Montfoort wil eerst op zoveel mogelijk daken zonnepanelen krijgen om te voorkomen dat het landschap wordt aangetast. De gemeenteraad van De Ronde Venen wil liever investeren in windmolens op zee dan ze toestaan op eigen grondgebied. In alle ruim driehonderd gemeenten wordt gekeken naar mogelijkheden voor duurzame energie.


Voor de uitvoering van het Klimaatakkoord is Nederland opgedeeld in dertig energieregio's. De dertig regio's, waar gemeenten in samenwerken, moeten allemaal voor 1 juli een Regionale Energiestrategie (RES) opstellen. Daartoe zijn overal zoekgebieden vastgesteld, gebieden waarbinnen windmolens of zonneparken de komende jaren kunnen worden gerealiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer