Stroomtaks treft ook fruittelers

Het koelen en bewaren van fruit wordt fors duurder door verhoging van de stroomheffing ODE. Branchekoepel NFO is ontstemd en legt zich er niet bij neer.

Stroomtaks+treft+ook+fruittelers
© VidiPhoto

De ODE (Opslag Duurzame Energie) is een belasting die is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Telers en kwekers betalen het via een opslag op de stroom- en gasprijs. De regering wil de ODE-tarieven op elektriciteit fors verhogen in 2020. Met maar liefst een tariefstijging van 177 procent in de verbruiksgroep van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur.

Dit gaat grote gevolgen hebben voor de continuïteit van bedrijven, stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De organisatie ageert tegen het nieuwe plan en trekt hierin samen op met Glastuinbouw Nederland, waarvan de leden ook hard geraakt worden.

Averechts effect

Beide belangbehartigers onderstrepen dat een tariefsverhoging als deze zelfs kan leiden tot faillissementen. Zij stellen ook dat de heffing een averechts effect heeft op de in het Klimaatakkoord beoogde energietransitie.

Door de hogere prijs voor stroom worden warmtepompen en andere gasvrije opties voor fruit- en tuinbouwbedrijven minder aantrekkelijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor warmte-koude opslag, aquathermie, de elektrische piekboiler, lage temperatuur restwarmte, daglichtkas en de terugwinning van kaswarmte. Deze processen besparen op gas, maar er is meer stroom voor nodig.

Ook bestaat de vrees dat deze technieken van de toekomst als gevolg van de taks niet snel genoeg worden doorontwikkeld, omdat het gebruik vanaf 2020 simpelweg te duur is.

Het reguliere werkproces in de fruitbranche loopt eveneens averij op, vreest de NFO. Koelen en bewaren van teeltproducten gaat fors duurder worden door de ODE-tax.

Petitie en brandbrief

Glastuinbouw Nederland heeft het voortouw genomen en brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Hierin vraagt de belangenbehartiger om de stijging snel ongedaan te maken. Ook is een conceptmotie verstuurd naar diverse Tweede Kamerfracties met dezelfde strekking.

Daarnaast hebben leden van Glastuinbouw Nederland de afgelopen dagen massaal gehoor gegeven aan de oproep van voorzitter Sjaak van der Tak om de petitie te tekenen tegen de verhoging van de ODE.

Aanleiding is de pijn voor middelgrote telers. 'Dit raakt vierhonderd bedrijven direct en betekent 40 miljoen euro lastenverzwaring', duidt Van der Tak. 'Gezien de afspraken in het Klimaatakkoord is deze maatregel onaanvaardbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer