LTO+Noord+niet+blij+met+energieplan+RES+voor+Drenthe
Nieuws
© Dirk Hol

LTO Noord niet blij met energieplan RES voor Drenthe

LTO Noord blijft teleurgesteld in de uitwerking van de regionale energiestrategie (RES) in Drenthe. Volgens LTO-regiobestuurder Brenda Timmerman wordt nog te veel ruimte gelaten aan initiatiefnemers om zonneparken te realiseren op landbouwgrond. 'Er zijn nog zoveel andere oplossingen mogelijk.'

Timmerman denkt dan vooral aan de installatie van zonnepanelen op daken van boerenschuren, maar ook bij andere gebouwen die daarvoor geschikt zijn of in de bermen van provinciale en rijkswegen. 'Kennelijk wordt niet de noodzaak gevoeld af te zien van het gebruik van boerenland voor de aanleg van zonneparken.'

Volgens de twaalf Drentse gemeenten en de provincie moet er in Drenthe in totaal 3,45 terawattuur aan duurzame energie worden opgewekt. Daarbij is afgesproken dat overheden zorgvuldig omgaan met het Drentse landschap en de ruimte. 'Maar windenergie en zon-op-land zijn nodig om die doelstelling te realiseren', stelt RES Drenthe.


Stimuleringsproject

Timmerman is overigens wel blij met de steun vanuit de overheid voor een stimuleringsproject voor zonnepanelen op boerendaken. Een project is vorige maand van start gegaan in Noord-Drenthe. Het is de bedoeling dat dit gaandeweg wordt uitgebreid naar de hele provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer