Belastingplan blokkeert vergroening voedselindustrie

De voedingsmiddelenindustrie komt in het geweer tegen het kabinetsvoornemen om de huidige verdeelsleutel van de ODE-belasting te veranderen, waardoor voedingsbedrijven fors worden gedupeerd. Hierdoor loopt hun vergroeningsambitie averij op.

Belastingplan+blokkeert+vergroening+voedselindustrie
© DIRK HOL

Directeur Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI): 'Wij ondersteunen het Parijs-akkoord en de ambitie van de Nederlandse overheid om een reductie te bewerkstelligen van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030.'

De Nederlandse levensmiddelenindustrie wil koploper blijven, ook op het gebied van de CO2-reductie, maar ziet zich ernstig gehinderd door de aangekondigde verhoging op de ODE (Opslag Duurzame energie) taks, waar de Eerste Kamer dinsdagavond over debatteert.

Disproportioneel

De voedingsmiddelenindustrie ontwikkelde intussen allerlei plannen om de klimaatdoelen van 2030 te halen. 'Dit gaat niet vanzelf', schetst Geluk. 'Verre van zelfs. Hiervoor is een stabiel en concurrerend investeringsklimaat nodig.' De sector noemt de ODE-verhoging een dusdanig disproportionele maatregel dat koploperbedrijven juist door overheidsingrijpen hun koploperpositie dreigen te verliezen.

'Het is niet uit te leggen dat dat grote bedrijven die hun ketels stoken op kolen of aardolie géén ODE-belasting betalen'

'De balans tussen wortels en stokken is volledig zoek. Politiek: houd draagvlak onder ondernemers voor uw progressief klimaatbeleid en zorg voor een evenwichtige en proportionele belasting', geeft hij aan. De FNLI noemt twee voorbeeldbedrijven die ernstig te lijden hebben onder de voorgenomen verhoging van de taks: Pally Biscuits en Royal Cosun. Zij hebben jarenlang niet aflatend geïnvesteerd in energiebesparingen.

Werkgelegenheid

Eigenaar en algemeen directeur Martijn Koenders van Pally Biscuits verklaart dat duurzaamheid een van de kernwaarden in het productieproces van Pally is. 'Bij elke investering wordt energieverbruik meegewogen. We zijn veel energie-efficiënter dan producenten in de landen waar Pally heen exporteert, zelfs als je het benodigde transport daarbij meerekent.' De snelle en abrupte stijging van de ODE verstoort de concurrentiepositie van Pally echter ernstig en bedreigt daarmee de werkgelegenheid.

Royal Cosun is het moederbedrijf van onder meer Aviko en Suiker Unie. Volgens CEO Albert Markusse van Cosun heeft het bedrijf hoge ambities en plannen om veel te investeren in CO2-reductie. Zijn grote frustratie zit echter in het feit dat de voedingsmiddelenindustrie nu vijf keer zoveel ODE-belasting per ton CO2 moet betalen als de grote CO2-uitstoters, zoals de (petro)chemische industrie.

Bruinkool

'Blijkbaar heeft dit kabinet het principe 'de vervuiler betaalt' losgelaten', zegt Markusse. 'Het is niet uit te leggen aan de burger dat de grote bedrijven die hun ketels stoken op kolen of aardolie geen ODE-belasting betalen. De belastingmaatregel is totaal uit balans.'

Verder is er zorg over de concurrentiepositie met de omringende landen. 'Dertig kilometer over de grens wordt er suiker geproduceerd op basis van bruinkool, die wel gewoon de Nederlandse markt op kan. Dit maakt het sowieso al moeilijk concurrerend te blijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer