Positief+oordeel+over+nieuwe+gmo%2Daardappel+in+VS
Nieuws
© Dirk Hol

Positief oordeel over nieuwe gmo-aardappel in VS

Voor de toelating van het nieuwe genetische gemodificeerde (gmo) aardappelras Snowden Z6 van aardappelverwerker J.R. Simplot heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA een positief advies ontvangen.

Het advies is afkomstig van de Animal and Plant Health Inspection Service (Aphis). Deze autoriteit voerde een risicobeoordeling uit voor deze aardappel die behoort tot de nieuwe generatie van Innate-rassen. Dit zijn variëteiten die zijn veredeld met gmo-technieken op basis van gene-editing.

De Snowden Z6 is afgeleid van de chipsaardappel Snowden. Via gene-editing is in het DNA van de nieuwe aardappel resistentie tegen phytophthora ingebouwd. Verder is de aardappel ontwikkeld met een verminderde gevoeligheid voor stootblauw, een laag gehalte aan reducerende suikers en een lage acrylamideproductie.

Inspraakprocedure

Aphis adviseerde eerder al positief over de Russet Burbank W8, een aardappelras met vergelijkbare eigenschappen als de Snowden Z6. De aanvraag voor de beoordeling van Snowden Z6 is in de zomer van 2020 ingediend. De daaropvolgende periode met onder meer een inspraakprocedure leverde geen nieuwe feiten op voor de uiteindelijk positieve risicobeoordeling.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer