Alle Cono-kazen gmo-vrij

Alle kazen van Cono Kaasmakers zijn vanaf nu gmo-vrij. De melkveehouders van de coöperatie voeren hun koeien gmo-vrij voer. Dat betekent dat er geen genetisch gemodificeerde voeding wordt gebruikt. De aanpassing in de bedrijfsvoering is vorig jaar ingezet. Alle boeren, ook die een rechtszaak tegen Cono aanspanden, doen hier aan mee.

Alle+Cono%2Dkazen+gmo%2Dvrij
© Pixabay

In maart 2020 heeft de laatste groep melkveehouders de overstap gemaakt naar gmo-vrije melk. Omdat de rijpingsperiode van kazen verschilt, wordt vanaf nu gecommuniceerd dat alle kazen gegarandeerd van niet-gemodificeerde oorsprong zijn. Gmo-vrije voeding past volgens de kaasmaker binnen zijn ambachtelijke werkwijze.

Het Cono-rantsoen bestaat grotendeels uit gras dat door de melkveehouder zelf verbouwd wordt. Het krachtvoer dat Cono-koeien daarnaast krijgen bestaat uit grondstoffen die gmo-vrij zijn geteeld. Volgens de producent komt bijna 80 procent van al het koeienvoer direct uit de regio. 'We hebben het met zijn allen gedaan en maken onze belofte van echt en smaakvol waar. Gmo-vrije kaas is daarvan een prachtig voorbeeld', stelt Wim Betten, algemeen directeur van Cono Kaasmakers.


Niet alle boeren eens

Een aantal melkveehouders was het niet eens met het opleggen van bovenwettelijke eisen door de organisatie en vond dat de leden over beleidsmaatregelen een laatste stem moeten hebben tijdens de algemene ledenvergadering. De boeren vinden dat deze bovenwettelijke en kostenverhogende regelgeving hun ondernemersvrijheid aantast.


Lees ook: Cono-boeren overwegen hoger beroep om melkeisen

Die boeren stapten daarop naar de rechter. Die gaf Cono gelijk, maar stelde wel dat Cono geen dwangsom van 5 cent mag geven aan melkveehouders die geen gmo-vrije melk leveren. Dat was voor Cono reden om die dwangsom te schrappen. De melkveehouders gingen daarop in hoger beroep. Dat beroep is nog niet geweest. Volgens Betten leverden deze ondernemers, ondanks de procedure, toch al gmo-vrije melk. Dat doen ze nog altijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer