Genetische modificatie in strijd tegen 'verborgen honger'

Mais en zoete aardappel met verhoogde provitamine A-gehaltes. Of rijst en tarwe verreikt met meer ijzer en zink. Dit zijn voorbeelden van genetisch gemodificeerde planten in strijd tegen 'verborgen honger'.

Genetische+modificatie+in+strijd+tegen+%27verborgen+honger%27
© Joris van Geel

Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in voedsel voorkomen, het gaat vaak over vitaminen en mineralen. De armere bevolking in ontwikkelingslanden is het meest vatbaar voor deze tekorten. Wereldwijd lijden meer dan 2 miljard mensen aan een tekort aan micronutriënten, zo staat op de website van Universiteit Gent (UGent). In Afrika en Azië leven volgens de universiteit de meeste mensen die lijden aan een tekort aan vitamines en mineralen.

Plantenveredeling is een manier om gewassen te verrijken met hogere concentraties van bepaalde micronutriënten. Genetisch gemodificeerde gewassen zijn al succesvol geïntroduceerd in bepaalde ontwikkelingslanden met bewezen positieve effecten op algemene voeding en gezondheid, zo stelt UGent.


Gezondheidsproblemen

Een tekort aan micronutriënten kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Zo zijn tekorten aan zink en vitamine A belangrijke risicofactoren voor kindersterfte. Tekorten aan ijzer en folaten (vitamine B9) dragen bij aan het ontstaan van bloedarmoede en fysieke en mentale ontwikkelingsstoornissen, legt UGent uit op de website.

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications legt een internationaal team van wetenschappers uit hoe genetisch gemodificeerde planten deel kunnen uitmaken van een duurzame oplossing voor 'verborgen honger'. Deze verdelingsmethoden hebben ook nadelen en zijn niet toepasbaar op verschillende andere belangrijke gewassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer