FloraHolland wijst externe audits af

De ledenraad van Royal FloraHolland heeft het verzoek afgewezen om externe audits te laten uitvoeren naar het digitale platform Floriway, de verplichte milieuregistratie en het handelen van de directie van de bloemenveiling.

FloraHolland+wijst+externe+audits+af
© Ronald Goedheer

De ledenraad heeft eind vorige week ook nee gezegd tegen het verzoek om de directie te bevelen besluiten in te trekken. Het gaat om de beslissingen tot het in gebruik nemen van Floriday en stopzetting van Connect EAB, het tijdspad dat is uitgestippeld voor Floriday en de verplichte milieucertificering en -registratie.

Tijdens de vergadering waarin hierover werd besloten, stemde zo'n 80 procent van de ledenraad tegen. De actiegroep FloriNEE heeft in februari met een noodrempetitie deze verzoeken bij de ledenraad van FloraHolland neergelegd. Ruim vierhonderd leden van FloraHolland die ontevreden zijn over het beleid van de veiling, hadden de petitie ondertekend.


Met het besluit volgt de ledenraad het advies op van algemeen directeur Steven van Schilfgaarde, voorzitter Jack Goossens van de raad van commissarissen en ledenraadvoorzitter Marcel van Tol. De drie hebben gezegd dat de ledenraad volgens de statuten en het reglement van de coöperatie geen bevoegdheden heeft om externe audits te laten uitvoeren.

In datzelfde advies stelden Van Schilfgaarde, Goossens en Van Tol wel in te gaan op het verzoek in de petitie om de ledenraad de adviestaken beter te laten uitvoeren, zodat draagvlak ontstaat in de sector. Deze raad heeft de ledenraad ook overgenomen, in dit geval met bijna unanieme meerderheid.


Toelichting bezwaren

De ledenraad heeft daarom besloten dat er op 20 mei een extra informele ledenraadsvergadering komt. Daarin kunnen leden van de afzetcoöperatie voor bloemen en planten hun bezwaren over het directiebeleid toelichten. De te bespreken bezwaren gaan over de adviesrol van de ledenraad en de uitvoering van de strategie.

Van Tol geeft aan dat de ledenraad achter de strategie van FloraHolland staat. 'Wel vinden we dat de uitvoering van de strategie op onderdelen beter had gekund en gemoeten. Verder is er voor ons als ledenraad ruimte voor verbetering in de contacten met leden en de uitoefening van de adviestaken', laat de ledenraadvoorzitter weten.

De directie van FloraHolland heeft, nadat de noodrempetitie was ingediend, al het boetekleed aangetrokken. In maart maakte Van Schilfgaarde bekend dat de directie leden en klanten meer gaat betrekken bij de ontwikkeling van de veiling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer