Directie FloraHolland trekt boetekleed aan

De directie van Royal FloraHolland gaat leden en klanten meer betrekken bij de ontwikkeling van de veiling. Dat heeft FloraHolland woensdag bekendgemaakt.

Directie+FloraHolland+trekt+boetekleed+aan
© Royal Flora Holland

De leiding van de bloemenveiling reageert hiermee op de aanzwellende kritiek in de afgelopen maanden. Zo hebben onder de noemer FloriNEE zo'n 450 leden een petitie ingediend bij de ledenraad van FloraHolland. Zij stellen het nieuwe digitale platform Floriday van FloraHolland en de verplichte milieucertificatie en -registratie aan de kaak. In een extra vergadering moet de ledenraad zich buigen over externe beoordeling van Floriday, de certificering en de directie van de veiling.


Uit een enquête, die de vakvereniging Flora Futura hield onder zo'n 850 bedrijven, blijkt dat veel telers en handelaren de digitaliseringsplannen te snel vinden gaan. Ook klagen telers en handelaren over de gebruiksonvriendelijkheid van Floriday. Het is omslachtig, duur, niet flexibel en heeft manco's. Vooral kleine teeltbedrijven vinden de milieuregistratie- en certificatie onnodig en te duur en zien het als administratieve last.


Meer oog en oor

'We gingen te snel en hebben niet altijd helder gemaakt waarom we iets juist wel of niet doen', schrijven algemeen directeur Steven van Schilfgaarde en financieel directeur David van Mechelen op de site van FloraHolland. De twee stellen te hebben geleerd van de afgelopen periode en zullen bij het doorvoeren van veranderingen meer oog en oor hebben voor de bezwaren van leden. Ook zijn ze bereid om de veranderingen hierop aan te passen.

'We willen binnen onze strategie meer maatwerk leveren, minder one-size-fits-all', aldus de directeuren. FloraHolland wil het individuele leden, groot en klein, gemakkelijker maken om mee te gaan met de veranderingen. FloraHolland stapt niet af van zijn strategie. De directie: 'Zaken als Floriday, milieucertificering, Landelijk Veilen en Floriway blijven op de agenda, maar dan wel op een manier die het voor iedereen mogelijk maakt om mee te bouwen, ontwikkelen en achter deze strategie te staan.'


Inbreng ledenraad

Volgens een woordvoerder van FloraHolland zal de ledenraad meer inbreng krijgen bij de ontwikkelingen 'Die wordt in een eerdere fase betrokken, voordat er al oplossingen zijn bedacht', stelt hij. Samen met marktpartijen werkt FloraHolland aan een gefaseerde aanpak voor implementatie van het digitale platform Floriday, waarbij gezamenlijk een haalbare einddatum wordt bepaald. De bloemenveiling maakte eind vorige week al bekend dat het een pas op de plaats maakt bij de verplichte milieuregistratie en -certificering. Aan de ledenraad is hierover nader advies gevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer