Lagere omzet leidt tot verlies bij FloraHolland

De omzet van Royal FloraHolland daalde in 2020 met bijna 3 procent. Mede hierdoor kwam de bloemenveiling in de rode cijfers terecht met een verlies van 5,8 miljoen euro. Corona ligt ten grondslag aan de teruggang.

Lagere+omzet+leidt+tot+verlies+bij+FloraHolland
© FloraHolland

De bloemenveiling zette vorig jaar 4,7 miljard euro om, terwijl dat in 2019 nog 4,8 miljard euro was. Het aantal verhandelde bloemen en planten was met 11,4 miljard bijna 8 procent kleiner dan in het voorgaande jaar.

Vooral in de eerste maanden van de corona-uitbraak had de handel op de marktplaatsen van FloraHolland te lijden. Volumes en prijzen zakten ver weg. In de maanden daarna trok de markt weer aan, maar bleef het aanbod nog wel achter bij 2019. Dit had hogere prijzen tot gevolg: de middenprijs voor alle producten kwam uit op 0,41 euro per stuk. In 2019 was dit 0,39 euro.


Omzet planten groeide

De totale verkoopwaarde van bloemen bleef 6,6 procent achter. Planten deden het beter dan in 2019: de omzetgroei bedroeg 1,7 procent. De leden van FloraHolland zagen hun omzet met 140 miljoen euro dalen naar 4,39 miljard euro. De verkoop van niet-leden kwam met een waarde van 265 miljoen euro ongeschonden uit het door corona gedomineerde jaar. Dit is hetzelfde bedrag als in 2019.

Evenals in voorgaande jaren boette de klok in. Het aandeel van dit prijsinstrument in de verkoop zakte naar 38,3 procent. In 2020 snoepte de bemiddeling 2,4 procent van de klok af. ‘Omgerekend zien we bij de klok een totale omzetafname van 9,3 procent tegen een omzettoename van 1 procent bij de directe verkoop’, stelt een woordvoerder van de veiling.


Rode cijfers

De opbrengsten van FloraHolland daalden met 27 miljoen naar een totaal van 341 miljoen euro. Hierdoor kwam de bloemenveiling in de rode cijfers terecht: het verlies bedraagt 5,8 miljoen euro.

Het operationeel resultaat voor rente en afschrijvingen ging terug met 17 miljoen naar 73 miljoen euro. Met kostenbesparingen heeft de veiling de schade weten te beperken. De operationele kosten zijn met 11 miljoen euro teruggebracht.

De loonkosten, inclusief sociale lasten en pensioenlasten, daalden in 2020 met 4,6 procent. De veiling stelde een vacaturestop in en huurde minder externe medewerkers in. Salarisverhogingen per 1 april en 1 juli zijn opgeschort tot 1 oktober. Aan rente was FloraHolland 4,3 miljoen minder kwijt door lagere rentestanden.

Ook op andere terreinen liet corona de bloemenveiling niet onberoerd. Zo heeft FloraHolland 1,2 miljoen euro minder verdiend met diensten bij importstromen en haalde de veiling 1,5 miljoen euro minder aan inkomsten uit beurzen binnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer