Protest EU-Landbouworganisaties tegen Mercosur

Landbouwbonden in de Europese Unie (EU) zijn een campagne begonnen om uit te leggen waarom ze de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur in de huidige vorm niet kunnen steunen. De Europese agrarische koepels Copa-Cogeca , CIBE en AVEC proberen op sociale media aan de hand van voorbeelden uit te leggen wat de Mercosur-overeenkomst betekent voor boeren.

Protest+EU%2DLandbouworganisaties+tegen+Mercosur
© Roel Dijkstra

In een video van zes minuten leggen de drie Europese organisaties de belangrijkste redenen uit waarom ze zich alsnog verzetten tegen de handelsovereenkomst met de vijf Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Zoals een bespreking in het Europees Parlement duidelijk maakte, lijkt de overeenkomst met Mercosur heel anders uit te pakken. Zoals het er nu uitziet, is het verdrag voor EU-boeren onaanvaardbaar in een tijd dat ze ook oplossingen moeten zien te vinden om aan de Green Deal te voldoen.De bonden noemen vooral het landbouwhoofdstuk onevenwichtig. Door deze overeenkomst zal Europa bijvoorbeeld suiker en ethanol importeren die op geen enkele manier voldoen aan Europese productienormen. Zo gebruikt Brazilië 27 herbiciden en insecticiden die in Europa verboden zijn. Deze dubbele standaard en dit ongelijke speelveld zijn voor EU-boeren volkomen onbegrijpelijk en het zal het onvermijdelijk leiden tot verplaatsing van productie naar landen met lagere productiestandaarden, zo wordt gevreesd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer