EU en VS schorten boetes op zuivel en vlees op

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om alle exportboetes in de al jaren slepende Airbus- en Boeing-subsidiegeschillen vier maanden op te schorten. In die periode wil de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden met de EU nieuwe handelsafspraken maken. Een bezoek van Biden aan wordt Brussel voorbereid.

EU+en+VS+schorten+boetes+op+zuivel+en+vlees+op
© Peter Smit

Door de opschorting van de invoerheffingen zullen veel Europese voedsel- en vleesproducten in de VS goedkoper worden. Europese producten die onderworpen waren aan 25 procent extra douaneheffingen, waren onder meer Ierse single malt whisky, likeuren, allerlei kaassoorten, varkensvlees, yoghurt en boter, verscheidene vetten en oliën en diverse vis- en zeevruchten.

In een verklaring zei de Europese Commissie dat de opschorting 'beide partijen in staat stelt zich te concentreren op het oplossen van dit langlopende geschil'. Handelscommissaris Valdis Dombrovskis sprak van een belangrijke stap voorwaarts.


Vertrouwen herstellen

'Deze opschorting zal het vertrouwen helpen herstellen en geeft ons daarom de ruimte om in onderhandelingen tot een alomvattende en langdurige oplossing te komen. Een positieve handelsrelatie tussen de EU en de VS is niet alleen belangrijk voor de twee partijen, maar ook voor de wereldhandel in het algemeen', aldus Dombrovskis.

Biden had al eerder gezegd dat hij in zijn internationale handelspolitiek een aantal zaken anders zal aanpakken. Zo wil hij als eerste stap de Verenigde Staten weer laten aansluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs. Ook wil hij meer met de EU optrekken tegen de groeiende Chinese expansie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer