Buitentemperatuur+goed+voor+kwaliteit+zetmeelaardappelen
Nieuws
© Jan Anninga

Buitentemperatuur goed voor kwaliteit zetmeelaardappelen

Aardappelzetmeelconcern Avebe is aan het eind van de campagne tevreden over de kwaliteit van de geleverde zetmeelaardappelen. De huidige buitentemperatuur is gunstig voor de bewaring.

De campagne 2020/2021 verloopt volgens plan en zit in de laatste fase. De verwachting is dat Avebe tot half mei de resterende voorraad zetmeelaardappelen op de locatie Gasselternijveen verwerkt.

Het gemiddelde tarrapercentage is vergelijkbaar met vorig jaar (4,3 tot 4,5 procent). Het zetmeelgehalte is gemiddeld ruim 19 procent. Voor de telers verschillen de opbrengsten van zetmeelaardappelen per gebied door de sterk wisselende groeiomstandigheden.


Plantaardige eiwitten

Avebe is op 17 augustus 2020 gestart met de aardappelverwerking op de Nederlandse locaties Gasselternijveen en Ter Apelkanaal en de Duitse locaties Lüchow en Dallmin. Naar verwachting eindigt de campagne begin mei in Gasselternijveen.


Door de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten voor voeding eindigt elke verwerkingscampagne in Gasselternijveen. Op deze locatie haalt Avebe sinds 2007 het eiwit uit de aardappelen voor voedingstoepassingen waaronder vleesvervangers en zuivelvrije producten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer