Campagne Avebe vandaag van start gegaan

Aardappelverwerker Avebe is vandaag begonnen met de zetmeelcampagne 2020-2021. De eerste aardappelen zijn aangeleverd op de locatie in het Drentse Gasselternijveen.

Campagne+Avebe+vandaag+van+start+gegaan
© René Eijsink

In juli, bij de vaststelling van de definitieve campagneprijs voor 2019/2020, heeft Avebe al aangegeven dat de nieuwe verwerkingscampagne halverwege augustus zal starten.


De start is bijna een week eerder dan vorig jaar (23 augustus). De start op de locatie Gasselternijveen heeft te maken met de eiwitproductie. De productielocatie in het Groningse Ter Apelkanaal volgt op een later tijdstip.


Regionale verschillen

De verwachting is dat de opbrengsten net als vorig jaar de nodige regionale verschillen zullen opleveren. Dit heeft onder andere te maken met de verschillen in neerslag en het wel of niet kunnen beregenen. Daarnaast zal de hittegolf effecten hebben op de verdere groei van de zetmeelaardappelen.

Arjan de Rooij, directeur Agro van Avebe: 'De groeiomstandigheden bij onze leden zijn erg wisselend. Dit verschilt soms zelfs tussen percelen van dezelfde teler. Veel gaat afhangen of we de komende tijd wat verkoeling en neerslag krijgen.'

Jan Salomons van advies- en onderzoeksbureau Delphy denkt dat de groeikracht van de aardappelen na de hittegolf relatief goed zal zijn. Hij ziet duidelijk verschillen ten opzichte van 2018. 'Toen was het seizoen nat en daardoor ontstond er minder wortelgroei. Door de eerdere droogteperiode dit jaar hebben de gewassen nu flink geïnvesteerd in hun wortels.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer