Bij+Avebe+verrijst+een+zonneakker+van+10+hectare
Nieuws
© Avebe

Bij Avebe verrijst een zonneakker van 10 hectare

Op de productielocatie van Avebe in Ter Apelkanaal verrijst binnenkort een zonnepark van 10 hectare groot, met daarop 34.413 panelen.

Avebe en PowerField slaan hierbij de handen ineen. Dankzij dit zonnepark vergroent Avebe een behoorlijk deel van de energie die in Ter Apelkanaal nodig is om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren.

De duurzame ambities van Avebe liegen er niet om. De coöperatie zoekt naar manieren om energieverbruik te besparen en wil tegelijkertijd de energie díe zij gebruikt vergroenen. Dat is een behoorlijke operatie, want om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren, is veel energie nodig.


Duurzame doelen

‘We hebben meerdere grote fabrieken met veel grond eromheen. Maar niet alle ruimte gebruiken we’, vertelt Barbara Huneman van Avebe. ‘Daar kunnen we dus heel goed een zonnepark realiseren. Ons doel is om op alle Avebe-locaties waar dat mogelijk is zonnepanelen te plaatsen. Zowel productielocaties als kantoren. Op die manier werken we toe naar 2050, het jaar waarin we volledig CO2-neutraal willen en moeten zijn.’

Avebe neemt alle Garanties van Oorsprong (GvO’s) af, waardoor een aanzienlijk deel van haar energieverbruik groen wordt. In totaal heeft het park een vermogen van 15 MWp, genoeg om meer dan 4.000 huishoudens van energie te voorzien. Het zorgt bovendien voor een vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 8.000 ton.

Het zonnepark is momenteel in aanbouw. Binnenkort liggen de eerste pv-panelen op hun plek. PowerField en Avebe verwachten dat het park medio maart kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voor PowerField is het zonnepark van Avebe in Ter Apelkanaal het tweede project dat zij zelf exploiteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer