FoodSwitch+grijp+naast+miljoenen+Groeifonds
Nieuws
© Dirk Hol

FoodSwitch grijp naast miljoenen Groeifonds

Het Kabinet heeft in het kader van het Nationaal Groeifonds 646 miljoen euro uitgetrokken voor economische groei. Daarnaast is nog eens 3,5 miljard euro gereserveerd voor verdere uitrol. Het project FoodSwitch, voor de agrarische sector belangrijk, grijpt echter naast de miljoenen.

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei. De projecten moeten leiden tot hogere productiviteit en creëren nieuwe economische bedrijvigheid. Een onafhankelijke commissie heeft alle ingediende voorstellen beoordeeld en een advies uitgebracht aan het kabinet. Dat heeft de projecten nu toegewezen.


Het voorstel FoodSwitch is ingediend vanuit een brede coalitie van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen (zoals Wageningen UR), belangenorganisaties en overheden. Met dit voorstel willen deze partijen bijdragen aan een duurzamer, mondiaal voedselsysteem en tegelijkertijd op een duurzame manier verdienvermogen voor Nederland creëren.


Circulaire voedselketens

FoodSwitch richt zich op precisievoeding, efficiënt eiwitgebruik en circulaire voedselketens in combinatie met sleuteltechnologieën zoals biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica. Het doel is om daarmee innovatie en samenwerking in de voedsel- en hightechsector te stimuleren om zo de leidende positie van Nederland op het gebied van voedselonderzoek te verstevigen en de mondiale voedselproductie te verduurzamen.

De totale investering bedraagt 546 miljoen euro. De gevraagde bijdrage vanuit het Nationaal Groeifonds is 276 miljoen euro.


Doeltreffender aanpak nodig

De adviescommissie vindt het verduurzamen van de voedselketen een belangrijke maatschappelijke opgave, maar heeft het kabinet toch geadviseerd om FoodSwitch niet te bekostigen. Het voorstel geeft onvoldoende strategische richting, neemt geen duidelijke knelpunten weg om een transitie tot stand te kunnen brengen en biedt onvoldoende informatie over de op te leveren faciliteiten en actielijnen, zo meldt het adviesrapport..

Daarnaast ziet de adviescommissie risico’s op verdringing van private financieringen, omdat het voorstel relatief dicht tegen de markt aan ligt. Nederland is goed gepositioneerd om internationaal het verschil te maken. Het vergroten van het innovatief vermogen en het verwelkomen van nieuwkomers in de voedselsector biedt volgens de commissie dan ook strategische kansen voor Nederland, maar vergen een doeltreffender aanpak dan in de aanvraag is gekozen..


Groene Waterstof

Het kabinet wil dit geld uit het Nationaal Groeifonds onder meer steken in groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn. Hiermee neemt het kabinet het advies van de onafhankelijke beoordelingsadviescommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem (links op de foto) volledig over. Dat hebben minister Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat, rechts) en minister Hoekstra (Financiën) bekendgemaakt.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer