Stuk+minder+problemen+bij+maisteelt
Nieuws
© Vidiphoto

Stuk minder problemen bij maisteelt

Met maar 6,3 procent ernstige problemen verliep het maisseizoen in 2020 een stuk beter dan het jaar ervoor. Toen meldde 8,8 procent van de ondernemers ernstige problemen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de MaïsScan, die sinds 4 februari online is.

Het aantal bedrijven met beperkte problemen komt net als in 2019 uit op ongeveer 30 procent. Van de problemen is verdroging met 70 procent het vaakst genoemd, gevolgd door builenbrand (10,6 procent) en stengelbreuk (8,9 procent).

De maistelers hebben ook aangegeven wat de drogestofopbrengst per hectare, het drogestofgehalte en de VEM-waarde waren van het maisras in het afgelopen seizoen. De drogestofopbrengst lag gemiddeld rond de 18 ton, iets meer dan de helft van de mais had een drogestofgehalte van 36 tot 40 procent. Dit is aan de droge kant. Met de voederwaarde zit het goed, ongeveer twee derde van de mais had een VEM-waarde van 975 of hoger.

Tot nu toe hebben iets meer dan 350 maistelers meegewerkt aan de MaïsScan. Deelnemen kan dus nog steeds.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer