Schouten houdt vast aan meldplicht maispercelen

Minister Carola Schouten van LNV houdt vast aan de meldplicht voor maispercelen op zand- en lössgrond. Ondernemers die dit jaar op deze gronden mais willen telen, hadden dit uiterlijk maandag 15 februari moeten melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Schouten+houdt+vast+aan+meldplicht+maispercelen
© Pixabay

Dat antwoordt minister Schouten op schriftelijke Kamervragen van Helma Lodders (VVD). Volgens de minister vloeit het uitrijverbod voort uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn 2018-2021. Met het verbod wordt onnodige uitspoeling van mineralen voorkomen. De extra maatregel is een gevolg van het feit dat de verplichting om drijfmest in de rij toe te dienen in 2021 niet doorgaat.

Via de meldplicht kan worden gehandhaafd op het uitrijverbod voor drijfmest en zuiveringsslib tot en met 14 maart. De minister denkt niet dat deze plicht de flexibiliteit van het bouwplan en het werk van de boer aantast. Er was immers een voorbehoud. Percelen die zijn aangemeld voor de teelt van mais zijn, bij de keuze voor een andere teelt, alsnog af te melden. En vanaf de datum van afmelden zijn die percelen alsnog te bemesten.


Tot en met 11 februari, 9 uur 's ochtends, zijn 12.216 meldingen ontvangen. Het gaat om 45.553 percelen waarvan de totale oppervlakte 115.937 hectare is. Ondernemers konden tot en met maandag hun percelen doorgeven. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kon het totaal aantal hectares nog niet melden, omdat de gegevens nog moeten worden verwerkt. Ook deze eindstand is niet definitief, percelen kunnen worden afgemeld.

In 2015 werd op zand- en lössgronden nog 172.606 hectare mais verbouwd. Sinds 2017 schommelt dit tussen de 150.000 en 160.000 hectare. In 2020 ging het om 152.887 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer