Veehouders loven tipgeld uit voor schapendiefstal

Vier gedupeerde schapenhouders in Noord-Groningen en LTO Noord Oldambt loven 7.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot het oplossen van schapendiefstallen in de regio.

Veehouders+loven+tipgeld+uit+voor+schapendiefstal
© Douwe Korting

Dat laat woordvoerder Berdien van Everdingen namens de schapenhouders weten. 'Dit moet stoppen. Van andermans beesten blijf je af', stelt ze. De laatste tijd zijn bij zeker vier schapenhouders rond Delfzijl schapen gestolen. Vorige maand vond de laatste diefstal plaats. Toen werden bijna zeventig schapen meegenomen van een perceel in Woldendorp.

Volgens Van Everdingen zit er een duidelijk patroon in de de verschillende diefstallen. 'Het gaat om koppels van ongeveer dezelfde grootte, het zijn goede schapen en de diefstallen vinden plaats in één gebied.'

Verkijken

Van Everdingen was vijf jaar geleden als LTO-vakgroeplid Schapenhouderij betrokken bij diefstal van meer dan vijfhonderd schapen in Midden- en Zuid-Nederland. Na het uitloven van tipgeld kwamen de schapenhouders de daders op het spoor.

'Mensen verkijken zich er op wat een diefstal met een schapenhouder doet. Vaak wordt een substantieel deel van de schapen gestolen, met aanzienlijke schade tot gevolg.'

Basisgevoel

Daar komt bij dat de schapenhouder een band heeft met de gestolen schapen, gaat Van Everdingen verder. 'De dieren zijn op zijn bedrijf geboren en worden door iemand anders meegenomen. Het vertrouwen dat je schapen en koeien rustig in de wei kunnen lopen, wordt hiermee geschaad. Dat is een basisgevoel.'

Van Everdingen geeft aan dat ze goed samenwerkt met de politie van Delfzijl en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Het is heel belangrijk dat je samen een team vormt.'

Facebook

De woordvoerder heeft gisteren een Facebookpagina gelanceerd 'Gestolen schapen in Noord-Groningen'. Hierop kunnen tipgevers zich melden.

LTO Noord-afdeling Oldambt steunt de actie financieel. 'De gedupeerde schapenhouders zijn LTO Noord-lid. Wij hebben het vermoeden dat het wat bleef hangen. We hopen door het uitloven van tipgeld de zaak vlot te trekken', stelt afdelingsvoorzitter Pieter ten Have.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer