Biden+wil+ook+%27Green+Deal%27+voor+Amerikaanse+landbouw
Nieuws
© ANP Persbureau

Biden wil ook 'Green Deal' voor Amerikaanse landbouw

Een van de eerste daden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is het tekenen van een decreet waarmee de VS opnieuw aansluit bij het klimaatakkoord van Parijs. De politiek van de opvolger van Donald Trump zal veel groener zijn en dat zullen ook de boeren in het land merken.

De verwachting is dat de relatie tussen de EU en de VS onder Joe Biden aanmerkelijk zal verbeteren. Biden maakt naar verwachting een eind aan de Amerikaans-Europese handelsoorlogen. De Landbouwcommissie van het Europees Parlement dringt er bij de Europese Commissie op aan onmiddellijk onderhandelingen te beginnen met de nieuwe Amerikaanse regering om een compromis te sluiten in het al jarenlang slepende conflict over subsidies aan de Europese luchtvaartindustrie. In een reactie daarop voerde de vorige Amerikaanse president importheffingen in op onder meer Europese kaas.


Volgens de Nederlandse econoom Sweder van Wijnbergen was oud-president Donald Trump extreem agressief met zijn handelsoorlogen en zal er onder Biden een meer stabiel handelsbeleid komen. Overigens wordt wel verwacht dat Biden de harde lijn tegen China door zal zetten. Al eerder heeft hij gezegd dat hij samen met de EU de groeiende economische hegemonie van China wil afremmen.

De eerstkomende jaren heeft Biden voor vernieuwingen de politieke ruimte, omdat de Democraten zowel in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben. Dat kan bij tussentijdse verkiezingen in 2022 veranderen.


Geen speerpunt

Biden had de Amerikaanse landbouw niet tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Op zich logisch, want de Democraten-kiezers wonen overwegend in en rondom de grote steden en minder op het agrarische platteland. De nieuwe president sneerde onlangs naar Trump dat de werkgelegenheid op het platteland is afgenomen, terwijl Trump vier jaar geleden het tegenovergestelde beloofde.

Biden belooft dat hij niet alleen het Amerikaanse platteland zal moderniseren - onder meer door aanleg van 5G-internet - maar ook de agrarische sector als een moderne, maar normale bedrijfstak wil behandelen. Speerpunt is daarbij het verruimen van werkvergunningen voor buitenlandse seizoensarbeiders. Als een van zijn eerste daden komt Biden met een nieuw steunpakket voor plattelandsgebieden die getroffen zij door de coronapandemie.


Duurzame innovatie

De nieuwe democratische regering wil sterk inzetten op onderzoek en technologie met de 'allergrootste investering in duurzame energie en innovatie ooit'; zo'n 400 miljard dollar verspreid over tien jaar. Zo heeft Biden plannen om de luchtvaart aan te pakken, de landbouw te vernieuwen en elektrische auto's te promoten.

Met het binnenhalen van oud-minister Tom Vilsack als nieuwe Landbouwminister heeft Biden in elk geval een ervaren rot binnengehaald, die het Amerikaanse agrarische wereldje op zijn duimpje kent. Biden noemde Vilsack in december 'de beste landbouwminister die het land ooit zal krijgen'.

Vilsack heeft al gezegd dat hij - in de eerste honderd dagen - de Amerikaanse voedsel- en landbouwprogramma's langs de klimaatmeetlat wil leggen. Hij voorziet nieuwe inkomsten voor Amerikaanse boeren die willen meewerken aan groene bedrijfsactiviteiten. Een vergelijking met de Europese Green Deal dringt zich hier op.


Grotere invloed op USDA

De nieuwe regering heeft voor deze koerswijziging wel de steun nodig van het machtige Amerikaanse United States Department of Agriculture (USDA). Binnenkort krijgen Biden en Vilsack de kans om de invloed van de Democraten op het ministerie van Landbouw te vergroten, omdat drie van de vier Senatoren van de Landbouwcommissie in hun staat niet werden herkozen. Daarmee krijgt Biden zijn eigen top bij de USDA. Daarmee lijkt het Amerikaanse landbouwbeleid aan de vooravond te staan van een moderniseringsslag.Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer