EU-parlement stelt verduurzamingseisen aan coronaherstelfonds

Het Europees Parlement stemt in met een tijdelijk herstelfonds van 672,5 miljard euro om de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie in de Europese Unie te boven te komen. Lidstaten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om in aanmerking te komen voor de steun. Zo moeten ze investeren in verduurzaming.

EU%2Dparlement+stelt+verduurzamingseisen+aan+coronaherstelfonds
© Europese Unie

De lidstaten kunnen dit voorjaar hun plannen in Brussel indienen om in aanmerking te komen voor de 312,5 miljard euro aan subsidies en 360 miljard euro aan gunstige leningen. Voor Nederland is 5,6 miljard euro beschikbaar.

Het herstelfonds werd in het leven geroepen na zware onderhandelingen tussen de 27 regeringen en is het belangrijkste onderdeel van een grotere serie coronamaatregelen van in totaal 750 miljard euro.


De lidstaten kunnen alleen aanspraak maken op het fonds, als ze een gedetailleerd herstelplan indienen in Brussel dat moet voldoen aan een tiental voorwaarden. Zo moet minstens 37 procent worden geïnvesteerd in projecten die de klimaatverandering helpen bestrijden en 20 procent in digitalisering.


Hervormingen arbeidsmarkt

In ruil voor de steun worden hervormingen geëist, bijvoorbeeld op de arbeids- of woningmarkt. Ook is een waarborg opgenomen dat de geldkraan kan worden dichtgedraaid voor landen die de rechtstaat ondermijnen.

De plannen moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie en daarna door de lidstaten. Het geld wordt steeds in delen uitbetaald en er is toezicht op de uitgaven. 'Wij willen zeker zijn dat dit geld op de goede plek terechtkomt', zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange (foto), een van de toezichthouders op de uitvoering van het fonds. 'Deze steun mag geen blanco cheque zijn, maar moet de economie versterken en hervormingen ondersteunen.'

Volgens ingewijden hebben achttien lidstaten al hun conceptplannen besproken met de Europese Commissie en zes delen ervan. Veel landen willen investeren in de renovatie van gebouwen om die duurzaam te maken, blijkt daaruit. Ook gaan verschillende landen samenwerken in projecten voor schone brandstoffen als waterstof, zeggen de EU-bronnen.


Nog geen herstelplan Nederland

Drie landen, waaronder Nederland, hebben nog niets laten weten over hun strategie om uit de coronacrisis te komen. Den Haag dient pas na de Tweede Kamerverkiezingen een herstelplan in en vraagt geen leningen aan, omdat Nederland al gunstig kan lenen op de kapitaalmarkt, heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën eerder laten weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer