Kosten varkenspest blijven oplopen in Rusland

Russische varkensproducenten verloren tot 2017 al zo'n 850 miljoen euro door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat verlies is verder opgelopen en zal dat volgens de Russische veterinaire autoriteit Rosselkhoznadzor ook blijven doen. De ziekte is dat land niet onder controle te krijgen, meldt agroberichtenbuitenland.nl.

Kosten+varkenspest+blijven+oplopen+in+Rusland
© Henk Riswick

Bij gehouden varkens in Rusland zijn sinds 2007 1.128 AVP-uitbraken doorgegeven. Daarentegen zijn er in die periode slechts 710 uitbraken gemeld onder wilde zwijnen. Rosselkhoznadzor geeft aan dat er dit jaar tot begin april 21 AVP-uitbraken zijn gemeld.

Een belangrijke rol bij de verspreiding van AVP spelen de kleine varkenshouderijen met een zwakke biosecurity. Daarnaast zijn het illegale transport van voer, besmette dieren en besmette dierlijke producten een bedreiging voor veilige gebieden. De Russische dienst constateert dat het aantal geregistreerde AVP-gevallen afneemt bij grote varkensbedrijven. Werden er in 2012 nog 21 grote varkensbedrijven geruimd, dat waren er vorig jaar acht. Dat komt door hun hoge bioveiligheid en diergezondheidsstatus.


Staatssteun

Boeren die in 2020 verliesleden door Afrikaanse varkenspest, kunnen met staatssteun de looptijd van leningen verlengen. Deze werden verstrekt om de kosten van de bouw of de modernisering van een varkensbedrijf tegen een rentetarief van maximaal 5 procent. De regering wil op die manier dat bedrijven, die door de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in moeilijkheden zijn gekomen, investeringsprojecten kunnen afronden en de voedselvoorziening veiligstellen.

Rosselkhoznadzor berekende in 2017 dat in de negen jaar daarvoor ongeveer 75 miljard roebel (circa 850 miljoen euro) schade is geleden door ruimingen van varkensbedrijven. De economische schade is afgelopen jaren alleen maar verder gestegen.


Verminderde groeidrang

Grote Russische varkensvleesproducenten zien hun activiteiten belemmerd worden door de AVP-situatie in het land. Daarom zal de toename van de varkensvleesproductie in 2021 een derde deel lager uitvallen dan werd geschat. Handelsbeperkingen zorgen voor verminderde groeidrang.

Grote varkensvleesproducenten kunnen de AVP-situatie onmogelijk alleen op eigen kracht oplossen. Alle kleine producenten van varkens moeten bij het proces worden betrokken om de AVP beheersbaar te krijgen. De AVP-situatie is buitengewoon instabiel, staat op agroberichtenbuitenland.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer