5+vragen+over+Afrikaanse+varkenspest+wereldwijd
5 vragen
© Twan Wiermans

5 vragen over Afrikaanse varkenspest wereldwijd

Afrikaanse varkenspest houdt wereldwijd de gemoederen bezig. In Duitsland morren boeren over de bestrijding. In China lijken nieuwe virusstammen het opvoeren van de productie te dwarsbomen. Overal op de wereld wordt met argusogen het effect op de prijzen gevolgd.


Wat is de actuele stand in Duitsland?

De teller in Brandenburg staat op 764 besmette wilde zwijnen sinds de uitbraak op 10 september. In Saksen, aan de Poolse grens, ligt het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) op 62. Deze week waren er nieuwe besmettingen buiten de kernzones.


Welke kritiek hebben Duitse varkenshouders op de AVP-aanpak in hun land?

De kritiek van Duitse varkenshouders geldt hekken die niet hufterproof zijn, nog te veel vrije doorgangen en onvoldoende maatregelen om te voorkomen dat zwijnen vanuit Polen de grens oversteken. Daarnaast zijn zij kritisch over de communicatie en het crisismanagement.

In Duitsland is verantwoordelijkheid erg getrapt. Er is de bondsregering, de deelstaatregering en er zijn de 'kreisen' (regio's). 'Autoriteiten schuiven de verantwoordelijkheden heen en weer. En omslachtige procedures verlammen de ziektebestrijding', luidt de kritiek van belangenbehartiger Interessengemeinschaft der Schweinehalter (ISN).


Wat is er in China aan de hand?

China kampt met nieuwe AVP-uitbraken. Onder andere in de belangrijkste varkensvlees producerende provincies Sichuan en Hubei. De oorzaak van de nieuwe uitbraken wordt gezocht bij illegale vaccins die al langer circuleren in China.


Wat is de impact van de nieuwe uitbraken in China?

De nieuwe virusuitbraken dwarsbomen het herstel van de Chinese varkensstapel. De uitbreiding gaat minder snel dan verwacht. De keerzijde daarvan is dat de importbehoefte groot blijft. De Europese varkenssector spint daar garen bij. De nieuwe uitbraken remmen de binnenlandse groei in China maar stoppen die niet.

Rabobank houdt rekening met een groei van de Chinese varkensvleesproductie in 2021 met 8 tot 10 procent. Dat maakte de bank deze week bekend. Daarnaast geeft de bank aan dat prijs een belangrijke factor is die bepaalt of er zaken worden gedaan met China of toch niet. Rabobank verwacht dat China in 2021 tussen de 3,5 en 5 miljoen ton vlees importeert.


Wat speelt er in Canada en Amerika?

Amerika en Canada zijn vrij van AVP. Die landen houden er wel serieus rekening mee dat het virus daar ook de kop opsteekt onder wilde varkens. Beide landen stelden daarom een handelsprotocol op dat in werking treedt zodra daar sprake van is. Het protocol moet ervoor zorgen dat de handel in varkens, varkensvlees en andere producten zoals sperma zo min mogelijk wordt verstoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer