Europa krijgt Afrikaanse varkenspest niet onder controle

Er blijven maar meldingen komen van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Europa. Polen, Oekraïne, Servië en Roemenië hebben te maken met uitbraken bij gehouden varkens. In Hongarije, Polen en Duitsland zijn er veel uitbraken bij wilde zwijnen.

Europa+krijgt+Afrikaanse+varkenspest+niet+onder+controle
© De Faunabescherming

Roemenië kent de meeste uitbraken bij gehouden varkens. Dat zijn er in amper drie maanden al 304. Servië telt 17 uitbraken, Oekraïne 2 en Polen onlangs één uitbraak op een zeugenbedrijf met 1.000 zeugen in het westen van het land.
Bij de wilde zwijnen spant Hongarije de kroon met 1.217 uitbraken in 2021. In Polen zijn het er 919 verspreid over zowel Oost- als West-Polen.


Duitsland

In Duitsland is het aantal besmette zwijnen gestegen naar 868 sinds de eerste uitbraak september vorig jaar. Daarvan zijn er 69 gevonden in de deelstaat Saksen en de overige in de deelstaat Brandenburg. Bij de stad Frankfurt aan de Oder zijn 8 besmette zwijnen gevonden. Daar is een klein kerngebied gemaakt dat door de laatste vondsten is uitgebreid. Deze kaart geeft een overzicht van de kernzones, bufferzones en hekwerken in Duitsland.

Rondom de kerngebieden maakt Duitsland witte zones, die worden vrijgemaakt van wilde zwijnen. Dat kon eerst op basis van een tijdelijke regeling. Inmiddels heeft de Bondsregering besloten om deze regeling voor langere tijd toe te staan. De witte zones zijn essentieel om verder uitbreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen en weer vrij te kunnen raken van de besmettelijke dierziekte.

Saksen-Anhalt, de deelstaat ten westen van Brandenburg heeft een jachtpremie ingesteld voor wilde zwijnen. Doel daarvan is het bestand uitdunnen om het risico op verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Sinds de coronacrisis is de opbrengstprijs voor wilde zwijnen gekelderd van 3 euro naar 30 cent.


Buitenlandse medewerkers met paasvakantie

Afrikaanse varkenspest is in veel Oost-Europese landen aanwezig, ook bij gehouden varkens. Medewerkers uit die landen gaan vaak met de paasdagen naar huis. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) adviseert om hen te wijzen op de risico's van het meenemen van vleeswaren van thuis. De POV heeft daarvoor flyers ontwikkeld in verschillende talen: in het Tsjechisch, Roemeens, Bulgaars, Pools, Nederlands en Engels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer