Duitse aanpak Afrikaanse varkenspest stuit op kritiek

Bondskanselier Angela Merkel moet de aanpak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland gaan coördineren. Dat staat in de brandbrief die de verenigingen van varkenshouders uit de oostelijke deelstaten aan Merkel hebben gestuurd.

Duitse+aanpak+Afrikaanse+varkenspest+stuit+op+kritiek
© Twan Wiermans

De varkenshouders hebben landbouwminister Julia Klöckner eerder ook al aangesproken over de aanpak van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Omdat dat in hun ogen nog lang niet voldoende resultaat heeft, wenden ze zich nu tot Merkel.

De aanpak van de varkenspest verloopt in de ogen van de varkenshouders te traag. Het hekwerk op de grens met Polen is nog niet klaar en nog niet alle besmette gebieden en witte zones hebben een vast permanent hekwerk. Het doden van de wilde zwijnen in de besmette gebieden en witte zones gaat ook veel te langzaam.

Dat de bouw van de hekwerken te langzaam gaat, komt doordat de verantwoording wordt doorgeschoven van deelstaat naar de regio's. Maar die regio's hebben onvoldoende financiële middelen. Daarom moet de landelijke overheid dit oppakken, vinden de varkenshouders.


De varkenshouders roepen Merkel dan ook op om de aanpak van de Afrikaanse varkenspest tot 'Chefsache' te maken, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt en toch een varkensbedrijf besmet raakt. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de 23.000 varkenshouders en alle aanverwante bedrijven met de vele honderdduizenden werknemers en miljarden euro's die de sector bijdraagt aan de economie.


Kritische blikken vanuit heel Europa

De hele wereld kijkt mee naar de aanpak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland, het naar eigen zeggen eerste grote industrieland dat door deze ziekte is getroffen. Een goede aanpak van de besmettelijke varkensziekte is dan ook niet alleen van belang voor de veertien Duitse deelstaten die nog niet zijn getroffen. Alle nog niet getroffen Europese landen kijken kritisch naar de aanpak. Breidt de ziekte zich in Duitsland uit, dan zullen de onderhandelingen over regionalisering met de Aziatische landen stranden.

Duitsland moet volgens de brandbrief goed kijken naar de aanpak bij de uitbraken in Tsjechië en België. Deze landen hebben, net als het aangrenzende Frankrijk, direct onconventionele maatregelen genomen, zoals het leegmaken van alle varkensbedrijven in het besmette gebied. Daarmee hebben ze de uitbraak tot staan gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer