Hygiënescan Afrikaanse Varkenspest voor zomer klaar

Producenten Organisatie Varkenshouderij rond voor de zomer de hygiënescan Afrikaanse varkenspest af. De scan vloeit voort uit de Roadmap Afrikaanse varkenspest die eind mei 2020 werd gepresenteerd.

Hygi%C3%ABnescan+Afrikaanse+Varkenspest+voor+zomer+klaar
© Twan Wiermans

De hygiënescan is gericht op de externe biosecurity. Er komt een scan voor buitenvarkens, voor biologisch gehouden varkens en een voor regulier. De scan omvat tien vragen die inzicht geven in waar eventuele 'lekkages' zitten in de externe biosecurity. De scan is vanaf juli te vinden op de website van Vitale Varkenshouderij.

Aanleiding voor het opstellen van de roadmap was de verhoging van de bijdrage van varkenshouders aan het Diergezondheidsfonds sinds 2019. De sector ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat er een effectief plan kwam waarmee kan worden gestuurd op het aantal wilde varkens en de gebieden waar ze voorkomen.


Roadmap prima leidraad

In Duitsland waart sinds september 2020 Afrikaanse varkenspest rond. De urgentie om het virus buiten de landsgrenzen te houden, is daardoor nog groter geworden. Voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderi noemt de Roadmap daarvoor een prima leidraad. Daarin ligt volgens haar een goede basis voor effectief gebiedsgericht beheer en het risicogericht terugdringen van de populatie wilde zwijnen.

Een van de aanbevelingen uit de Roadmap is het opstellen van een hygiënescan. De biosecurity op varkensbedrijven kan beter, was namelijk een van de conclusies. De pluimveehouderij werkt al langer met een hygiënescan. De vragen daaruit geven inzicht in de bioveiligheid van het bedrijf en bieden stof tot gesprek.


Drie leefgebieden

In Nederland zijn voor wilde zwijnen drie leefgebieden aangewezen: de Veluwe, de Meinweg en het Meerlebroek. Het wilde zwijn is een beschermde diersoort. Daardoor ontbreekt de wettelijke basis om hun aantal buiten de leefgebieden te reduceren tot nul. Buiten de leefgebieden komen wilde zwijnen vooral voor in Brabant en Overijssel. Maar inmiddels zijn ook al zwijnen gesignaleerd in Drenthe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer