Brabantse omgevingsverordening ter inzage

De Brabantse ontwerpomgevingsverordening is vastgesteld door Gedeputeerde Staten en ligt sinds woensdag ter inzage. Tot en met 21 mei kan iedereen een zienswijze indienen.

Brabantse+omgevingsverordening+ter+inzage
© Jasper Schel

ZLTO zal van de mogelijkheid gebruikmaken om een zienswijze in te dienen. De land- en tuinbouworganisatie is positief dat er na jaren van stagnatie eindelijk ontwikkelruimte komt voor solitaire glastuinbouwbedrijven en meer ruimte in doorgroeigebieden. Minder te spreken is ZLTO over de regels voor de veehouderij.

'Ten aanzien daarvan is er niets veranderd en dat vinden we teleurstellend', zegt bestuurder Janus Scheepers. 'We willen af van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) en willen dat stalderen wordt afgeschaft. Daarnaast willen we dat het beleid voor het verplicht verduurzamen van de stallen in 2024 wordt aangepast.'


Geen aanpassingen Omgevingsverordening

De provincie heeft er volgens Scheepers voor gekozen geen aanpassingen in de Brabantse Omgevingsverordening te doen voor de veehouderij tot het Beleidskader Landbouw en Voedsel is vastgesteld. 'Dat betekent dat die wijzigingen pas in een volgende aanpassing meegenomen kunnen worden.' Het beleidskader Landbouw en Voedsel is woensdag voor de eerste keer in de Statencommissie behandeld.

Dat beleidskader is positief over de landbouw. 'Hiermee laat de provincie zien dat ze het vertrouwen van de boer en tuinder wil herstellen en erkent de grote diversiteit aan bedrijven die er is', aldus de ZLTO-bestuurder. 'Maar het is nog een visie op hoofdlijnen. Een aantal regels zal nog moeten worden aangepast of geschrapt, zodat boeren en tuinders in de praktijk merken dat de provincie de land- en tuinbouw een warm hart toedraagt.'

Aan de ter inzagelegging van de ontwerpomgevingsverordening ging een online participatietraject vooraf, de 'Tour de Brabant'. Daaraan konden belangstellenden en betrokkenen van onder meer gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties deelnamen.


Kortere procedures

Brabant zette in 2019 al een eerste stap naar een nieuwe omgevingsverordening door alle bestaande regelgeving te bundelen in de Interim Omgevingsverordening (IOV). In de definitieve versie wordt alle regelgeving in lijn gebracht met de nieuwe landelijke Omgevingswet. Volgens de provincie worden met de Omgevingswet en de Brabantse Omgevingsverordening procedures duidelijker, korter en eenvoudiger.

Na de inspraakprocedure verwerkt de provincie alle ingediende reacties, die mogelijk leiden tot aanpassingen, in de ontwerpverordening. Vervolgens nemen Provinciale Staten in het najaar een besluit over de vaststelling van de omgevingsverordening, die op 1 januari 2022 van kracht wordt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer