Blik+op+Brabants+landschap+in+2050+vanuit+luie+stoel
Nieuws
© Hendrik Hoeksema

Blik op Brabants landschap in 2050 vanuit luie stoel

Hoe ziet het Brabants landschap eruit in 2050? Op initiatief van ZLTO en Brabants Landschap kunnen burgers met de app Panorama Brabant 2050 via hun mobiele telefoon in de toekomst kijken en zelf hun voorkeuren aangeven.

Wordt het een hightechwereld met oogstrobots, hypermoderne logistiek en grootschalige landbouw of ziet u liever veel natuur, kleine kringlopen en lowtechbedrijvigheid? Uit vier toekomstscenario's van het landschap kunnen boeren, burgers en buitenlui kiezen.

Met een keuze voor een van de vier scenario's komen direct ook de bijkomende gevolgen in beeld. Wat betekent een bepaald scenario bijvoorbeeld voor de inkomens van boeren en tuinders, de biodiversiteit, voedselprijzen en de werkgelegenheid in de agrarische sector?


Stemwijzer

Ook is er een stemwijzer met twaalf vragen waardoor de voorkeur voor een bepaald scenario wordt bepaald. 'Zo kunnen Brabanders vanuit hun luie stoel zien wat zij over dertig jaar zien vanuit het keukenraam', zegt ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema. 'De keuzes van de consument hebben nou eenmaal gevolgen voor het landschap.'

Hoeksema heeft zich samen met Jan Baan van Brabants Landschap hardgemaakt voor Panorama Brabant 2050. 'Het komt voort uit de koker van de Landschapstriënnale 2021, waarin tien living labs zijn bedacht. Ons living lab is dus een kijkje in de toekomst. Burgers hebben, zonder dat ze dat zelf misschien weten, veel invloed op de vorming van het landschap. Zo is hun koopgedrag op het gebied van voedsel daar best bepalend in. Het landschap wordt namelijk grotendeels vormgegeven door de agrarische sector. Met deze tool kunnen ze zien wat de gevolgen zijn van hun voorkeuren.'


Aanzetten tot nadenken

Volgens de ZLTO-bestuurder is er geen 'goed' of 'fout' scenario. 'Het moet aanzetten tot nadenken en kan voor ZLTO, de provincie en ook andere belanghebbenden in het Brabantse landschap input vormen voor de visievorming. Ik zou zeggen: ga maar eens kijken wat ju het meeste aanspreekt.'

Vanmiddag gaven Hoeksema en Baan in Boxtel het officiële startsein voor Panorama Brabant 250. De tool is vanaf vandaag vier weken online. Hoeksema: 'We hopen dat zoveel mogelijk Brabanders hiernaar gaan kijken en de stemwijzer invullen.'Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer