Brabander start proef met teelt plantaardige eiwitten

Ad Raaijmakers heeft deze week voor het eerst veldbonen ingezaaid voor plantaardige vleesvervangers. De akkerbouwer uit het Brabantse Best kreeg hulp van Helicon-studenten. De teelt maakt onderdeel uit van het project Plantaardige eiwitten. Dit is een project van ZLTO in samenwerking met ME-AT, Agrifirm en Herba Ingredients.

Brabander+start+proef+met+teelt+plantaardige+eiwitten
© John Claessens

Met dit meerjarige onderzoek zetten de projectpartners in op een korte transparante keten die bijdraagt aan de eiwittransitie. Van boer tot bord en van boon tot vleesvervanger wordt kennis en technologie gedeeld. Hiermee draagt het project bij aan de verbetering van bodem en milieu en aan het beter inpassen van eiwitgewassen in de teeltplannen.

De vraag naar plantaardige vleesvervangers groeit. De ingrediënten, zoals soja, komen vaak van buiten Europa. 'Onze overheid wil dat telers meer eiwitrijke gewassen op eigen bodem gaan telen', zegt ZLTO-lid Raaijmakers. 'Maar er moet wel een goed verdienmodel aan zitten.'


Nederlandse omstandigheden

Raaijmakers vindt dat je er maar beter vroeg bij kan zijn. Een paar jaar geleden heeft hij sojabonen geteeld, maar dat was niet zo'n succes. 'Sojabonen doen het niet goed onder de Nederlandse omstandigheden. Veldbonen kunnen daar veel beter tegen. Ik heb eerder winterveldbonen geteeld en dat ging al beter.'

Het inzaaien van veldbonen luistert nog best nauw. 'Ik moet bijvoorbeeld rekening houden met de juiste zaaidiepte en de rijafstand. Daarnaast is het van belang dat ik voldoende bonen zaai en dat ik in rijtjes zaai om schimmelziekte te voorkomen.' Omdat de akkerbouwer geen zaaimachine heeft voor veldbonen, gebruikt hij de maiszaaimachine. 'Dat ging goed met de winterveldbonen.'


Een nieuwe teelt heeft tijd nodig, weet ook Raaijmakers. De komende maanden zullen er regelmatig coronaproof bijeenkomsten plaatsvinden met de andere deelnemers aan het project. 'Zo kunnen we van elkaar leren.' De akkerbouwer heeft ruim 2 hectare veldbonen ingezaaid. Over een paar maanden is duidelijk hoe succesvol deze teelt is geweest.

De projectpartners werken samen om de teelt van eiwitgewassen bij boeren te stimuleren. Op deze manier wordt er duurzaam voedsel geproduceerd en profiteert de gehele keten van de verwachte groeiende markt.


Meer weten over het telen van plantaardige eiwitgewassen? Neem contact op met de ZLTO Informatielijn via info@zlto.nl of (073) 2173333.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer