Documentaire toont verwevenheid goede doelen, media en overheid

'Het goede doel heiligt de middelen' van documentairemaker Marijn Poels toont de verwevenheid van goede doelen, media en de overheid. Op de thema's landbouw, klimaat en energie is die samenhang volgens hem groot. Dat stelt Poels in de 55 minuten durende documentaire die donderdag om 12 uur live gaat.

Documentaire+toont+verwevenheid+goede+doelen%2C+media+en+overheid
© Marijn Poels

Landbouw, klimaat en energie zijn thema's die op de politieke agenda staan. Goede doelen blijken volgens Poels daarbij een behoorlijke rol te spelen. Deze zijn soms zelfs beleidsbepalend, bovendien worden veel goede doelen financieel gevoed vanuit de overheid. Op die manier wordt volgens Poels macht gekocht. 'Dit is een wrange constructie.'De documentairemaker stelde een aantal kernvragen in zijn zoektocht. Hoe transparant zijn de goede doelen eigenlijk? En wat is hun rol, plan en richting? En nog belangrijker: wie bepaalt die richting? Poels bezocht een reeks van mensen om dat te achterhalen: onderzoekers, journalisten en boeren. Tevens bevroeg hij mensen op straat.


Boeren moeten we koesteren

De verwevenheid tussen goede doelen, media en politiek is aanzienlijk. 'Dat valt vooral op waar het gaat om landbouw, klimaat en energie', constateert Poels. 'Dat is zorgelijk, omdat Nederlandse boeren tot de beste in de wereld behoren. Boeren zijn hard nodig in deze wereld, die moeten we koesteren in plaats van wegkopen.'

De boodschap die Poels de kijkers van zijn documentaire wil meegegeven, is dat goede doelen transparanter moeten worden en de verwevenheid met politiek en media moet verminderen. 'Een democratie moet vanuit het volk komen en niet met geld worden gekocht door de overheid en goede doelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer