%27Klimaatbeleid+is+geen+linkse+hobby%27
Ingezonden
© Han Reindsen

'Klimaatbeleid is geen linkse hobby'

Bloemen- en boomkweker Jeanne Adriaans betoogt dat klimaatbeleid een zaak is voor iedereen. Ze vindt het geen linkse hobby.

In de NieuweOogst van 20 februari gingen diverse pagina's over de komende verkiezingen. Ook het hoofdredactionele commentaar. Uit het stuk kon ik opmaken dat de hoofdredactie het jammer vindt dat de traditionele boerenpartijen als CDA, VVD en SGP en ChristenUnie nu minder stemmen dreigen te krijgen dan vier jaar geleden.

Maar ze kan de boeren die gaan stemmen op BBB en JA21 wel begrijpen. Ze zijn volgens haar moe van de Haagse bemoeizucht. Als ik op de website de reacties onder haar commentaar lees, zie ik dat nogal wat boeren vals zijn op links. Linkse partijen worden door hen vaak op dezelfde hoop gegooid als de milieuorganisaties. Samen vormen ze de linkse maffia, oftewel de grote vijand.

Aan dat vijanddenken heeft de hoofdredactie bijgedragen door in een commentaar van 6 februari verkeerd te citeren uit een rapport van Milieudefensie over drie grote industrieën in de agrarische sector. Ze schrijft dat het rapport gestoeld is op een vergelijking die kant nog wal raakt. Ik raad boeren en tuinders aan om altijd zelf te checken wat waar en niet waar is. Dan zullen ze zien dat het niet klopt wat de hoofdredactie beweert. Tussen haakjes: die industrieën zorgen ervoor dat ze zelf grote winsten maken en de boeren lage prijzen krijgen voor hun producten. Zo boekte bijvoorbeeld FrieslandCampina over 2019 een winst van 278 miljoen euro.

Het enige wat ik wil als linkse stemmer, is een toekomst voor mijn kinderen

Jeanne Adriaans, Bloemen- en boomkweker uit Eersel

Geloven in wetenschap

Veel boeren geloven niet dat het waar is wat in de rapporten van het IPPC staat. Rapporten die zijn opgesteld door klimaatwetenschappers. Maar deze mensen geloven wel in de wetenschap als het om hun eigen gezondheid gaat. Ze gaan naar een wetenschappelijk geschoolde arts. Of om de gezondheid van hun dieren die naar een wetenschappelijk geschoolde dierenarts gaan. En ze maken gebruik van kennis die is ontwikkeld aan de universiteit van Wageningen. Maar als diezelfde wetenschap zich uitspreekt over het klimaat, zou het ineens allemaal zwaar overdreven zijn of gewoon een verzinsel.


Ik denk dat de meeste boeren in hun hart de wetenschap niet afschrijven, ook de klimaatwetenschap niet. De waarheid is eigenlijk veel te hard om te kunnen accepteren. Wij willen niet horen dat onze kinderen geen toekomst hebben op aarde. Wij willen niet dat de mensheid zich in een ravijn aan het storten is, zoals hoogleraar Robbert Dijkgraaf het noemt. En de maatregelen die moeten worden getroffen, lijken erg moeilijk en pijnlijk. Veel boeren voelen zich persoonlijk aangevallen. Alsof het allemaal hun schuld is. Terwijl zij zich dagelijks de naad uit de kous werken voor een schamel inkomen.

Nu is het zo dat de zogenoemde linkse partijen harder willen werken aan het voorkomen van het 'storten in het ravijn' dan de traditionele boerenpartijen. Dat voorkomen (mitigatie) moeten we met zijn allen doen, over de hele wereld. Dus ook in Nederland. De grootste stappen moeten we binnen nu en tien jaar maken, willen we de globale temperatuurstijging rond 1,5 graad houden. Dat moet gebeuren door burgers, de grote industrie en helaas ook door boeren.


Liefhebberij

Maar klimaatverandering is geen linkse hobby. Hoe kan zoiets vreselijks nou een liefhebberij zijn? Bovendien gaat het klimaat alle mensen aan, niet alleen de linksen. Klimaatbeleid is zeker geen linkse maffiapraktijk. Niemand wil boeren ombrengen, liquideren of afpersen. Het doet mij pijn als boeren zeggen dat linkse partijen een vorm zijn van georganiseerde zware misdaad. Het enige wat ik wil als linkse stemmer, is een toekomst voor mijn kinderen. Dat betekent ook een toekomst voor die van u. We houden toch allemaal van onze kinderen?

De Verenigde Naties hebben onlangs een nieuw rapport uitgegeven: 'Making Peace with Nature: a scientific blueprint to tackle the climate, biodiversity and pollution emergencies'. Dit is de smeekbede van 88 wetenschappers om de aarde voor onze kinderen te redden. Daarom wordt op 14 maart een klimaatdemonstratie georganiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer