Nederlandse+meelwormenkweker+in+Franse+handen
Nieuws
© Ruud Verhalle

Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen

De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen in de toepassing van insecten voor menselijke consumptie.

De Europese Commissie acht sinds 1 januari de consumptie van meelwormen veilig voor mensen. Deze insecten kunnen onder meer worden toegepast in voedingssupplementen voor mensen met spijsverteringsziekten, maar ook in vleesvervangers.

Het bedrijf denkt dat de vraag naar duurzame en gezonde voedingsingrediënten de komende jaren sterk zal groeien. Niet alleen voor diervoeding, maar zeker ook voor menselijke consumptie. Vooral op dat laatste vlak wil Ynsect snel uitbreiden en daarom neemt het bedrijf Protifarm over.


Het bedrijf uit Ermelo werd opgericht in 2015 en produceert nu jaarlijks ruim 1.000 ton voedingsingrediënten. Het kan uitbreiden tot 20.000 ton. Naar eigen zeggen is Protifarm de grootste verticale meelwormenkweker ter wereld.

Ynsect heeft zelf twee fabrieken en aan een derde wordt gewerkt. Daarmee is er de mogelijkheid te groeien naar een capaciteit van 230.000 ton per jaar. Zowel Ynsect als Protifarm diende al een aanvraag in bij de Europese voedselwaakhond Efsa om het eigen meelwormproduct goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer