Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen

De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen in de toepassing van insecten voor menselijke consumptie.

Nederlandse+meelwormenkweker+in+Franse+handen
© Ruud Verhalle

De Europese Commissie acht sinds 1 januari de consumptie van meelwormen veilig voor mensen. Deze insecten kunnen onder meer worden toegepast in voedingssupplementen voor mensen met spijsverteringsziekten, maar ook in vleesvervangers.

Het bedrijf denkt dat de vraag naar duurzame en gezonde voedingsingrediënten de komende jaren sterk zal groeien. Niet alleen voor diervoeding, maar zeker ook voor menselijke consumptie. Vooral op dat laatste vlak wil Ynsect snel uitbreiden en daarom neemt het bedrijf Protifarm over.


Het bedrijf uit Ermelo werd opgericht in 2015 en produceert nu jaarlijks ruim 1.000 ton voedingsingrediënten. Het kan uitbreiden tot 20.000 ton. Naar eigen zeggen is Protifarm de grootste verticale meelwormenkweker ter wereld.

Ynsect heeft zelf twee fabrieken en aan een derde wordt gewerkt. Daarmee is er de mogelijkheid te groeien naar een capaciteit van 230.000 ton per jaar. Zowel Ynsect als Protifarm diende al een aanvraag in bij de Europese voedselwaakhond Efsa om het eigen meelwormproduct goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer