Bankerplants hebben positieve invloed op opbrengst uien

Teeltstroken direct naast zogeheten bankerfields met facelia produceren tot 9 procent meer uien, blijkt uit onderzoek van CZAV.

Bankerplants+hebben+positieve+invloed+op+opbrengst+uien
© Haijo Dodde

De bankerfields ingezaaid met voornamelijk facelia waren onderdeel van een onderzoek naar de beheersing van trips in uien. Het idee is dat facelia nuttige insecten aantrekt die een bijdrage leveren aan een gunstig natuurlijk evenwicht. Volgens teeltadviseur Dennis Smits van CZAV kunnen bijvoorbeeld spuitpaden heel goed dienst doen als bankerfields.

In een toelichting op de tripsproef deze week tijdens een webinar van CZAV vertelde Smits dat in monsters afkomstig direct naast de bankerfields de opbrengsten 1 tot 9 procent hoger bleken te zijn. Dit in vergelijking met monsters die middenin het proefperceel genomen zijn.


Effect van nuttige insecten

'Waarschijnlijk doet facelia meer voor de uien dan wij denken', concludeert de teeltadviseur. Volgens hem is het een vraagteken op welke eigenschap van de bankerplants deze meeropbrengst gebaseerd is. 'Verder is het ook onduidelijk wat het exacte effect is van de nuttige insecten op de bestrijding van trips en hoever deze insecten uiteindelijk een perceel ingaan.'

In de proef heeft CZAV naast het inzaaien van bankerplants ook enkele chemische schema's met elkaar vergeleken. Het beste bestrijdingsresultaat levert het object met een behandeling met Vydate bij de inzaai van de uien en vervolgens een schema met vier keer Batavia gespoten met het toevoegmiddel Robbester.


Ook test in suikerbieten

Naast uien heeft CZAV dit jaar voor het eerst ook de inzaai van bankerplants getest in suikerbieten. Het idee hierachter is het aantrekken van nuttige insecten om met name bladluizen beter te beheersen. Hiervan zijn nog geen positieve resultaten te melden. Wel krijgt deze test volgend jaar een vervolg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer