Europese Unie gaat voor diermeel en insecteneiwit in veevoer

De Europese Unie wil dier- en insectenmeel mogelijk in april weer toestaan in diervoer. Dat blijkt uit een voorstel van het Europese Directoraat-generaal voor de Gezondheid en Voedselveiligheid. De Europese Commissie van voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn behandelt waarschijnlijk in april het voornemen.

Europese+Unie+gaat+voor+diermeel+en+insecteneiwit+in+veevoer
© Twan Wiermans

Sinds de gekkekoeienziekte, Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE), gelden er strikte regels voor het gebruik van diermeel. BSE is een ziekte die door prionen (kleine eiwitten) wordt veroorzaakt en hersenverschijnselen kan veroorzaken, ook bij de mens.

In het voorstel staat dat het weer toegestaan moet worden om diermeel te gaan gebruiken in diervoer. De kans dat het gebruik van diermeel van niet-herkauwers in het voer van niet-herkauwers BSE veroorzaakt, wordt nihil geacht. Wel gelden er een aantal strikte voorwaarden.


DNA-onderzoek

Alleen diermeel van varkens en kippen mag worden gebruikt en daar mag geen runderdiermeel in zitten. Diermeel van varkens mag dan in diervoer voor kippen worden verwerkt en diermeel van kippen in diermeel voor varkens. Dit moet met behulp van DNA-onderzoek worden aangetoond.

Daarnaast staat in het voorstel dat ook insecteneiwit toegestaan moet worden als voer of onderdeel van mengvoer. Tot nu toe is alleen het voeren van insectenolie toegestaan en insecteneiwit mag al wel in visvoer. Omdat kippen insecteneters zijn en varkens omnivoren (alleseters) is er volgens het voorstel geen bezwaar om insecten als voer toe te staan. Daarom zou ook insecteneiwit toegestaan moeten worden voor kippen en varkens.


Collageen en gelatine

In het voorstel staat verder ook nog de optie tot een toelating van collageen en gelatine vanuit runderen in het voer voor niet-herkauwers. Over het toelaten van eiwitten vanuit insecten, het gebruik van diermeel en de toelating van collageen en gelatine van runderen loopt momenteel een Europese internetconsultatie. Die is gestart op 9 maart en loop door tot 6 april. De ontwerpverordening is hier ook terug te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer