Insecten+kweken+op+lopende+band
Nieuws
© Eigen Foto

Insecten kweken op lopende band

Het kweken van insecten kan goedkoper op een lopende band, stelt de Dorset Group uit het Gelderse Aalten. Dat kan met hun revolutionaire Winsect-systeem. Daarbij worden de insecten gekweekt op een band, waardoor eenvoudige automatisering mogelijk is en minder arbeid nodig.

De productiekosten van meelwormen zijn doorgaans hoog, omdat kratten, robots en veel arbeid nodig zijn. Het Winsect-systeem maakt gebruik van een band waarop de meelwormen groeien. Ze krijgen hun voer via een automatisch voersysteem. Aan het einde van de kweekperiode is de band af te draaien en zijn de insecten gemakkelijk te oogsten. De arbeids- en productiekosten zullen daardoor naar verwachting van de Dorset Group lager zijn.

De afmetingen van de Winsect-installatie zijn daarbij ideaal voor lokale productie van insecteneiwit met het gebruik van lokale afvalstromen. De eerste proeflocatie wordt in een voormalige varkensstal ingebouwd. De stal moet daarvoor wel enige lengte hebben.

Momenteel wordt er proefgedraaid met de eerste installatie. In het najaar is er meer duidelijkheid over de werking, opbrengst en kosten van de installatie. De ontwikkeling van het meelwormen productie systeem wordt ondersteund door Regio Achterhoek.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer