Nieuwe VVAK-documenten beschikbaar voor akkerbouwers

Het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) heeft de VVAK-documenten voor teelt- en bewaarseizoen 2021/2022 vastgesteld.

Nieuwe+VVAK%2Ddocumenten+beschikbaar+voor+akkerbouwers
© Han Reindsen

Jaarlijks beoordeelt ACO of het schema voor Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) moet worden aangepast op basis van signalen vanuit akkerbouwers en ketenpartijen en vanuit de certificerende instellingen. Dat heeft geleid tot het schema voor het nieuwe teelt- en bewaarseizoen. De nieuwe eisen worden met een overgangstermijn van twee maanden na de publicatiedatum van de documenten van kracht.

De wijzigingen zijn beperkt. De eisen die in 2020/2021 zijn opgenomen voor het reinigen van bewaarplaatsen en apparatuur voor consumptieaardappelen in verband met het vervallen van chloorprofam, gelden nu uitsluitend voor bewaarplaatsen en apparatuur die afgelopen seizoen niet volgens de geldende regels zijn gereinigd. Daarnaast is een aantal eisen opnieuw geformuleerd, zodat duidelijker is waaraan de teler moet voldoen en een eenduidigere controle mogelijk is.


Keurcompost blijft toegestaan

De eisen voor compost zijn niet gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Aangezien Keurcompost de normen voor verontreinigingen in de nieuwe beoordelingsrichtlijn weer in lijn heeft gebracht met de eisen van VVAK, blijft Keurcompost Klasse A toegestaan. In 2021 spant het ACO zich in voor het verder verbeteren en borgen van de veiligheid en kwaliteit van compost.


In de Telerhandleiding 2021/2022 zijn alle wijzigingen gemarkeerd en daardoor eenvoudig te herkennen. Akkerbouwers moeten jaarlijks een zelfbeoordeling uitvoeren waardoor ze kennisnemen van de wijzigingen en eventueel tijdig maatregelen treffen om aan VVAK te voldoen. Alle documenten zijn te vinden op de VVAK-pagina van BO Akkerbouw.


Zevenduizend akkerbouwers

VVAK is een certificatieschema waaraan meer dan zevenduizend akkerbouwers deelnemen. Het beheer van VVAK en de afstemming met de beheerders van de gewascertificaten vinden plaats binnen het ACO, waarin teelt, handel, verwerking en loonwerkers zijn vertegenwoordigd. Het beheer en de werkzaamheden met betrekking tot de certificering worden gefinancierd met een bijdrage van 2,50 euro per VVAK-module. Het ACO wordt gefaciliteerd door BO Akkerbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer