Oproep+voor+idee%C3%ABn+akkerbouwonderzoek
Nieuws
© Haijo Dodde

Oproep voor ideeën akkerbouwonderzoek

BO Akkerbouw vraagt kennisinstellingen om projectideeën voor de ontwikkeling en verspreiding van kennis voor akkerbouwers. Dat gebeurt in het kader van het programma 'Onderzoek en Innovatie voor de akkerbouwsector'.

De oproep voor dit jaar vindt plaats op basis van meer dan 350 onderzoekswensen die akkerbouwers in de afgelopen periode hebben ingediend. Kennisinstellingen kunnen tot en met 2 mei 2021 projectideeën indienen. Die worden vervolgens voorgelegd aan een digitaal panel van akkerbouwers.

De beste projectideeën mogen daarna worden uitgewerkt tot concrete voorstellen. Het versterken van de positie van akkerbouwers en hun verdienvermogen zijn belangrijke randvoorwaarden voor de projecten. Het beschikbare budget voor de oproep is 2,5 miljoen euro. Het gaat hierbij om geld dat akkerbouwers gezamenlijk inleggen met hun jaarlijkse bijdragen aan BO Akkerbouw.


Wensen van zeshonderd akkerbouwers

In de afgelopen periode hebben bijna zeshonderd akkerbouwers een vragenlijst ingevuld over hun onderzoekswensen. Dat heeft geleid tot circa 350 verschillende wensen voor kennis en innovatie. 'Als BO Akkerbouw voeren we het onderzoeksprogramma uit voor en met akkerbouwers', zegt directeur André Hoogendijk. 'We zijn blij met de grote respons van akkerbouwers op de vraag voor hun onderzoekswensen.'

Hoogendijk vertelt dat het bij de vorige oproep lukte om voor elke ingelegde euro voor 4 euro aan onderzoek te laten uitvoeren. 'We gaan ons er weer voor inzetten om dit te bereiken door goede samenwerking en met slimme financiering. De inhoud is echter het belangrijkste. Daarom betrekken we akkerbouwers bij het beoordelen van de projectideeën. Het gaat erom dat de onderzoeksresultaten landen in de praktijk.'


Verplichte bijdrage per hectare

BO Akkerbouw organiseert het onafhankelijk onderzoek voor de sector. Dat gebeurt op basis van het Programma Onderzoek en Innovatie. Akkerbouwers betalen samen het onderzoek via een verplichte bijdrage per hectare. Zij investeren daarmee in kennis en innovatie op het gebied van onder meer bodembeheer, plantgezondheid en precisielandbouw. De resultaten van de onderzoeken komen openbaar beschikbaar voor alle akkerbouwers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer