Minder stikstof toedienen op gescheurd grasland

Veehouders hoeven in het eerste jaar na scheuren van grasland 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder toe te dienen. Ook in de jaren daarna kunnen ze nog besparen op de stikstofbemesting.

Minder+stikstof+toedienen+op+gescheurd+grasland
© Koos van der Spek

Dat heeft de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen vastgesteld. De commissie heeft de adviezen voor stikstofbemesting na het scheuren van grasland geactualiseerd.

Afhankelijk van de leeftijd van het gras kan in het eerste jaar na scheuren 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder worden bemest. Ook in de jaren daarna kan na gescheurd gras van drie jaar en ouder nog worden bespaard: 30 tot 60 kilo stikstof per hectare in het tweede jaar en 30 kilo stikstof per hectare in het derde jaar.

Reden hiervoor is dat na scheuren stikstof vrijkomt. In het eerste jaar na scheuren komt de meeste stikstof vrij: 50 kilo stikstof per hectare voor eenjarig gras, 100 kilo stikstof per hectare voor tweejarig gras, 120 kilo stikstof per hectare voor drie- tot vierjarig gras en 135 kilo stikstof per hectare voor grasland vanaf vijf jaar oud.


Vruchtwisseling

Bij vruchtwisseling op melkveebedrijven wordt gras of grasklaver vaak afgewisseld met mais of andere bouwlandgewassen. In de graslandperiode is sprake van opbouw van organische (stik)stof, terwijl in de bouwlandperiode organische (stik)stof wordt afgebroken.

Om onnodige stikstofverliezen te voorkomen, is het bij het bemesten van het bouwlandgewas na gescheurd grasland belangrijk rekening te houden met de stikstof die vrijkomt uit de verterende graszode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer