Moet je nou wel of niet zaaien bij droogte?

De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) adviseerde boeren onlangs om niet te wachten met het scheuren van grasland voor herinzaai en het inzaaien van vanggewassen, ook al is het droog. Adviseur Gerard Abbink van Groeikracht zegt juist: niet doen.

Moet+je+nou+wel+of+niet+zaaien+bij+droogte%3F
© Koos van der Spek

Volgens de CDM is het van belang dat de zaden kunnen profiteren van de eerste regenval. Wanneer pas na de regen wordt ingezaaid, leidt dit tot onnodige vertraging in de groei van het gewas en een beperking van de stikstofopname uit de bodem.

'Ja, dat klopt', zegt loonwerker Lowie Marskamp uit Marle. Volgens hem denken boeren vaak dat graszaad snel kan verdrogen. 'Ze zijn bang dat ze de kosten voor het zaaizaad dan opnieuw moeten maken. Maar zaad kan veel hebben. Het is heel sterk. Het kan een lange tijd 'als dood' in de grond liggen. Maar met een paar druppels water erop, kiemt het direct.'

Stuifschade

Toch zegt Abbink dat je bij droogte juist niet te snel moet zaaien. 'Ik zou het niet doen.' Het zaaizaad kan er best tegen, maar het gaat vooral om stuifschade. 'Dat wil je niet hebben. Vorig jaar was dat ook het geval. Op zo'n droge grond, en dan vooral op zand, droogt de donkere toplaag volledig uit. Een temperatuur van 40 graden wordt gemakkelijk gehaald.'

Een vicieuze cirkel, volgens Abbink. De bodem houdt bij regen geen vocht vast en de kieming komt niet op gang. 'Wacht op regen. Zeker nu de termijn voor het scheuren van grasland op zand- en lössgronden is verlengd tot 1 september.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer