Herenboeren+Assen+mikpunt+van+kritiek+na+scheuren+grasland
Nieuws
© Joost de la Court

Herenboeren Assen mikpunt van kritiek na scheuren grasland

Herenboeren Assen is de afgelopen dagen mikpunt geworden van kritiek van boeren in de omgeving en de lokale politiek. Vrijdag bleek dat bij de inrichting van de locatie Hof van Rhee nog na 1 november gemeentelijk grasland is gescheurd voor de aanleg van een fruitboomgaard, zonder toestemming te vragen aan de gemeente of RVO.nl.

De gemeenteraadsfracties van CDA, PvdA en Stadspartij Plop hebben vragen gesteld over de gang van zaken. Een gemeentewoordvoerder verklaarde eerder uit te gaan van de goede bedoelingen van Herenboeren Assen. Dat viel slecht bij boeren in de omgeving. Zij vinden het meten met twee maten, omdat zij zich wel aan het scheurverbod per 1 november moeten houden, op straffe van forse boetes.

Herenboeren Assen wil komend jaar beginnen met Hof van Rhee, een gemengd bedrijf dat voedsel levert aan de 150 huishoudens rond Assen die lid zijn van de coöperatie.


Geen toestemming

Voorzitter Geert van der Veer van Herenboeren Nederland erkent dat bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en gemeente Assen vooraf geen toestemming is gevraagd voor het scheuren van het grasland. Hij betreurt de gang van zaken. 'Ook Herenboeren moeten zich gewoon aan de regels houden. Omdat we geen gebruik maken van subsidie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), lossen we het anders op als blijkt dat we fout zitten', zegt hij in een verklaring.

Tot nu toe lijkt er volgens Herenboeren Nederland weinig aan de hand. 'Het perceel dat is gefreesd, is namelijk niet langer bestemd voor voerproductie of beweiding. En dus gelden de regels voor grasland scheuren hier niet', stelt de organisatie vast op basis van uitlatingen van een woordvoerder van RVO.nl. De coöperatie in Assen en Herenboeren Nederland zoeken de komende dagen nog nader contact met RVO.nl.


Pachtcontract

Herenboeren Assen pacht 20 hectare gemeentegrond aan de oostrand van Assen. Daarvoor heeft de gemeente eerder dit jaar pachtcontracten met twee boeren in de omgeving opgezegd. Ondanks dat het nieuwe pachtcontract nog niet is geformaliseerd, is de coöperatie inmiddels gestart met de inrichting van het gebied.

'Gemeente Assen heeft aangegeven nog wat tijd nodig te hebben voor de schriftelijke uitwerking van het pachtcontract. Maar dat stond het gebruik van het land binnen de pachtrelatie niet in de weg', zegt voorzitter Mariska Pater van Herenboeren Assen.

De toestemming van de gemeente Assen als verpachter voor het scheuren van een deel van de gronden, zou volgens haar verwachting toch worden verleend. 'Omdat de verpachter op de hoogte is van de plannen van Herenboeren Assen en het inrichtingsplan kent.'


GLB-vrij

Normaliter moet een boer die het scheurverbod overtreedt als straf een deel van de Europese GLB-gelden terugbetalen. Maar omdat herenboerderijen geen enkele GLB-euro ontvangen, is dit volgens Van der Veer niet aan de orde.

'Mocht onverhoopt blijken dat er toch wat fout is gedaan of gegaan, zullen we het boetebedrag schenken aan een goed boerendoel binnen de bestaande sector. Herenboeren Nederland, medeverantwoordelijk voor de professionele ondersteuning van de boerderijen, verdubbelt dit bedrag in dat geval', zegt Van der Veer toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer