Mosa+Meat%3A+%27Over+vijf+tot+tien+jaar+ligt+kweekvlees+in+supermarkt%27
Interview
© Tony Tati

Mosa Meat: 'Over vijf tot tien jaar ligt kweekvlees in supermarkt'

Met een kapitaalinjectie van 55 miljoen euro kan het Nederlandse Mosa Meat de ontwikkeling van kweekvlees versnellen. 'Binnen twee tot drie jaar hebben we de eerste industriële unit voor kweekvleesproductie klaar', verwacht medeoprichter Peter Verstrate.


Hoe gaan jullie de productie van kweekvlees opschalen?

'In de loop van volgend jaar bouwen we de eerste proefunit in Maastricht. Daarnaast zullen we verder investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat met name de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling is gekomen. Ons personeelsbestand zal dit jaar verder groeien, van 55 tot zo'n 75 medewerkers.'


Welke ontwikkelstappen zijn nodig?

'Heel eenvoudig gezegd produceren we cellen in een bioreactor. Met die geoogste cellen maken we spierweefsel, vergelijkbaar met de smaak en structuur van vlees.


'De uitdaging is om de productie goedkoop te krijgen, omdat de huidige grondstoffen erg duur zijn. Onoverkomelijke barrières in het productieproces zie ik eigenlijk niet.'


Wanneer ligt er kweekvlees in de supermarkt?

'Ik denk over vijf tot tien jaar. Over twee, drie jaar kunnen we bewijzen dat het mogelijk is om op industriële schaal te produceren.'


De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het groeimedium van de eerste generatie kweekvlees. Bloed uit een ongeboren kalf. Wat is het alternatief?

'Een tiental bedrijven hebben groeimediums ontwikkeld op basis van bacteriën, gist of plantaardige eiwitten. Die zorgen ervoor dat de dierlijke cellen 'denken' dat ze in een normale omgeving – bloed – groeien.'


Uit marktonderzoek blijkt dat kweekvlees eerder weerzin dan warme gevoelens oplevert bij de consument. Hoe ziet u dat?

'Uiteenlopende onderzoeken wijzen uit dat een kwart tot meer dan de helft van de mensen heel nieuwsgierig is naar kweekvlees en bereid is het te proberen. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van het product de acceptatie bepalen. Hebben mensen, ook de Joe Meats van deze wereld, dezelfde ervaring als bij gewoon vlees?'


Kunnen boeren een rol spelen bij de productie van kweekvlees?

'Het is prematuur, maar met een relatief kleine bioreactor zou je lokaal kweekvlees kunnen produceren, waardoor je ook heel veel transport kunt besparen. Daarnaast zullen dierlijke cellen moeten eten en daar zijn gewassen of algen voor nodig. In de toekomst op heel grote schaal.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Zondag
    13° / 13°
    90 %
  • Maandag
    13° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    13° / 7°
    40 %
Meer weer