Singapore geeft als eerste groen licht voor kweekvlees

Singapore heeft als eerste land de verkoop van kweekvlees toegestaan. Dat meldt de Amerikaanse start-up Eat Just, dat het kippenvlees uit bioreactoren voortaan in de Aziatische stadstaat mag slijten.

Singapore+geeft+als+eerste+groen+licht+voor+kweekvlees
© Mosa Meat

De goedkeuring heeft betrekking op vlees dat in kipnuggets wordt verwerkt. Die moeten ongeveer dezelfde prijs krijgen als kippenvlees uit het duurdere segment, vertelt topman Josh Tetrick van Eat Just. Hij verwacht dat het vlees al snel in een Singaporees restaurant verkrijgbaar is.

Eat Just gebruikt voor het kweekvlees cellen van dieren, die daarvoor niet hoeven te worden geslacht. In grote bioreactoren worden daar plantaardige voedingsstoffen aan toegevoegd die ervoor zorgen dat de cellen uitgroeien tot stukjes vlees.


Het in 2011 opgerichte bedrijf wil met het gekweekte vlees de voor het milieu schadelijke gevolgen van de gangbare intensieve vleesproductie beperken. De onderneming schat dat richting 2050 de productie van vlees met 70 procent zal groeien om aan de stijgende wereldwijde vraag te voldoen.

Eat Just is lang niet het enige bedrijf dat wedt op de verkoop van vlees uit de fabriek. De oprichters van het Nederlandse Mosa Meat haalden zeven jaar geleden de wereldpers met hun gekweekte hamburger (zie foto).


Voedselwaakhond

Het is de verwachting dat de eerste hamburgers en gehaktballen van Mosa in 2023 in de winkelschappen liggen. Dat is aanzienlijk sneller dan de vijf á tien jaar die het bedrijf eerder voorspelde. Wel moeten de kweekburgers- en ballen nog door de voedselwaakhond van de Europese Unie worden goedgekeurd.

Inmiddels zijn er wereldwijd enkele tientallen bedrijven die de mogelijkheden van kweekvlees onderzoeken. Kweekvlees heeft ook de interesse gewekt van bekende investeerders. Zo steekt de Hongkongse miljardair Li Ka-shing geld in Eat Just, dat een geschatte waarde zou hebben van 1,2 miljard dollar (zo'n 988.000.000 euro). De Britse bank Barclays raamde onlangs dat de markt voor alternatief vlees in 2029 zo'n 140 miljard dollar (ongeveer 115 miljard euro) waard kan zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer