Grondkamer tegen glyfosaatverbod pachtgrond Noord-Holland

Provincie Noord-Holland mag het gebruik van glyfosaat op provinciale pachtgronden in meerjarige contracten niet verbieden. Dat heeft Grondkamer Noordwest bepaald.

Grondkamer+tegen+glyfosaatverbod+pachtgrond+Noord%2DHolland
© Han Reindsen

Volgens de Grondkamer Noordwest is het verbod op glyfosaat in meerjarige contracten een 'buitensporige contractsbepaling'. Het zou niet redelijk zijn om zonder toepassing van glyfosaat de grond in dezelfde staat te houden, terwijl dit wel een voorwaarde is, stelt de grondkamer.

De grondkamer oordeelt voorlopig dat het verbod tot veel extra kosten leidt, terwijl er in de pachtprijs niet voldoende rekening is gehouden met het verbod. Het voorlopige oordeel van de regionale grondkamer gaat over pachtcontracten korter dan zes jaar en waarvoor zij niet toetsen of de hoogte van de pachtprijs redelijk is.


Provincie tekent bezwaar aan

Provincie Noord-Holland tekent bezwaar tegen het besluit aan. In afwachting hiervan geldt het verbod op het gebruik van glyfosaat voor pachtcontracten korter dan zes jaar niet. Natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD): 'Wij vinden het verbod goed verdedigbaar. Ons doel is de biodiversiteit in Noord-Holland te beschermen en te versterken.'

Van extra onverwachte kosten voor pachters is geen sprake, geeft ze aan. 'Zij weten, voordat ze zich inschrijven op provinciale pachtgronden, dat er een verbod geldt op het gebruik van glyfosaat. Verder is de waarde van de gronden gebaseerd op taxaties door een onafhankelijke gecertificeerde taxateur. De pachtprijs kan ook tot stand komen via een openbare inschrijving.'


De provincie besloot vorig voorjaar dat agrarische pachters, die grond van Noord-Holland pachten, het middel glyfosaat niet meer op provinciegrond mogen gebruiken. Als er echt geen alternatief is en gewasbescherming wel noodzakelijk is, dan wordt glyfosaat alsnog toegestaan. De beheerder van de provincie beoordeelt dat samen met een externe expert. De provincie kan vervolgens toestemming geven. Het verbod, dat vanaf 1 november 2020 inging voor de nieuwe pachtcontracten, gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer