Onderzoek student wijst uit: bestrijding duist vraagt brede aanpak

Het combineren van chemische en mechanische bestrijding in combinatie met vruchtwisseling leidt tot de meest effectieve bestrijding van (resistente) duist. Dat blijkt uit onderzoek van student Jan Willem Veldman.

Onderzoek+student+wijst+uit%3A+bestrijding+duist+vraagt+brede+aanpak
© BASF

Veldman is vierdejaarsstudent Tuin en Akkerbouw aan Van Hall Larenstein. Het afgelopen half jaar heeft hij zijn projectstage bij proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta gelopen. Hij keek naar de beste alternatieve methoden van duistbestrijding.

Doordat er veel discussie is over het gebruik van glyfosaat, gaat er hoogst waarschijnlijk binnenkort één van de meest effectieve methode van duistbestrijding verloren. Proefboerderij Ebelsheerd is de komende jaren druk met onderzoek naar de beste alternatieve methodes van duistbestrijding zonder het gebruik van glyfosaat.


Online enquête

Aan de hand hiervan heeft Veldman in het afgelopen half jaar achterhaald wat volgens de theorie de effectiviteit per bestrijdingsmethode is. Tijdens zijn projectstage heeft hij een online enquête gehouden onder verschillende akkerbouwers in de regio.

Deze enquête stond in het teken van hoe akkerbouwers om gaan met (resistente) duist en wat hun bevindingen zijn. Door de praktijkgegevens uit de enquête te vergelijken met de theoretische kant, is er een conclusie te trekken. Hoe is duist het beste op te ruimen voorafgaand en tijdens de teelt van wintertarwe?


Diversiteit bouwplan

Uit de resultaten is naar voren gekomen dat praktisch elke bestrijdingsmogelijkheid een positief effect heeft op de bestrijding van duist. Het toepassen van deze bestrijdingsmogelijkheden als mechanische bestrijding is echter niet alleen voldoende om duist effectief te bestrijden. Uit het onderzoek is gebleken dat diversiteit zowel in het bouwplan als in de bestrijding van duist heel belangrijk is.

De conclusie is dat het combineren van verschillende bestrijdingsmogelijkheden zorgt voor het beste resultaat. Het verbinden van chemische en mechanische bestrijding in combinatie met vruchtwisseling leidt tot de beste bestrijding van (resistente) duist.


Opbrengstreductie

Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel en water aan de bodem en kan een gewas helemaal overwoekeren. Volgens BASF kan een zware aantasting meer dan 50 procent opbrengstreductie geven. Een effectieve aanpak is daarom belangrijk.

Duist is een eenjarig gras. Ongeveer 80 procent van de zaden kiemt in het najaar. Iedere aar die de kans krijgt, produceert veertig tot vierhonderd kiemkrachtige zaden. Zolang deze zaden niet dieper dan 5 tot 7 centimeter in de grond liggen, kunnen ze kiemen en uitgroeien tot een plant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer