Veel aandacht voor chemievrij onderwerken vanggewas

Een vanggewas onderwerken zonder bestrijdingsmiddelen heeft veel aandacht. Niet alleen is er een factsheet opgesteld, ook in de praktijk liggen demovelden om dit te realiseren. Zo ook bij de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers, waar verschillende partijen werken aan maisteelt zonder glyfosaat.

Veel+aandacht+voor+chemievrij+onderwerken+vanggewas
© Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers

In de publiek-private Samenwerking Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw is een factsheet opgesteld om alternatieven voor het gebruik van glyfosaat onder de aandacht te brengen van de praktijk. Glyfosaat wordt vaak ingezet om een winterhard vanggewas te vernietigen. Het is goedkoop, snel en betrouwbaar. Maar er zijn ook andere, niet-chemische methoden om het vanggewas te ruimen. Zo hebben niet-kerende grondbewerking en afsnijden in de praktijk hun waarde laten zien.

Ook de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers werkt aan het onderwerken van groenbemesters na maisteelt zonder de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Om dit te laten zien en er zelf mee te experimenteren, is in het Gelderse Laren een demoveld aangelegd. Op dit maisperceel is vanggewas met verschillende machines ondergewerkt.

Het demoveld in Laren is een initiatief van zes Lochemse loonwerkers, LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord en De Innovatie Coöperatie. Sinds enkele jaren wisselen de Lochemse loonbedrijven en boeren praktijkervaringen en kennis uit om de inzet van glyfosaat achterwege te kunnen laten. Het gezamenlijke doel is maisteelt zonder glyfosaat.


Eerst klepelen

Het eerst klepelen van het vanggewas is volgens de loonwerkers een voorwaarde om het gewas goed te kunnen onderwerken. Een conclusie is ook dat niet één methode het beste werkt, maar dat er meerdere mogelijkheden zijn, afhankelijk van onder andere de grondsoort, het soort groenbemester en de staat ervan.

Begin vorige week werkten de loonwerkers met verschillende machines de groenbemester, een mix van Italiaans raaigras en bladrammenas, onder voor een optimaal resultaat voor bodem, gewas en grondwater. Coöperatie De Marke en de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers monitoren de effecten. Vanwege de bijdrage aan de bescherming van de kwaliteit van het grondwater is ook waterbedrijf Vitens betrokken bij het project.

Het demoperceel in Laren, dat ligt aan de Ooldselaan, kruising Blauwhand, is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer