Waterschap Vechtstromen wil glyfosaatvrije pachtgronden

Waterschap Vechtstromen wil de 250 hectare grond die het in pacht uitgeeft aan boeren in de toekomst alleen nog verpachten als deze wordt gebruikt zonder inzet van glyfosaat.

Waterschap+Vechtstromen+wil+glyfosaatvrije+pachtgronden
© Ruben Meijerink Fotografie

Op initiatief van de Algemene Waterschapspartij (AWP) werd in de laatste bestuursvergadering een motie aangenomen die het gebruik door pachters van het onkruidbestrijdingsmiddel verbiedt. In een eerdere versie van de motie was nog sprake van een verbod op het gebruik van alle gewasbeschermingsmiddelen en op de teelt van uien en bollen.

'Die twee laatste elementen zijn er alsnog uitgehaald, maar een verbod op het gebruik van glyfosaat maakt het voor pachters al lastig genoeg. Het zorgt voor meer werk en meer kosten. In uren en in diesel bijvoorbeeld, als zij het land moeten omzetten', zegt bestuurslid Wilbert Siebring van het waterschap. Hij betwist dan ook het milieurendement van een glyfosaatverbod. Zijn fractie Landbouw en die van het CDA stemden als enige tegen de motie.


Vechtstromen is niet de eerste overheid die pachters van de gronden aanvullende eisen oplegt op de toepassing van glyfosaat. Gemeenten als Enschede en Assen, maar ook diverse provincies gingen voor. Volgens de AWP is beperking van het gebruik van chemische middelen nodig voor het verbeteren van de biodiversiteit.

De regeling moet alleen gaan gelden voor nieuwe pachtcontracten. Voor de huidige pachters wordt gewerkt aan een compensatieregeling als zij geen glyfosaat meer gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer