Hidde Boersma: 'Einde maken aan zwart-witdiscussie glyfosaat'

Onderzoeksjournalist Hidde Boersma wil in een documentaire de werkwijze van de antilobby tegen glyfosaat blootleggen. Voor het maken hiervan is hij een crowdfundingsactie gestart om 100.000 euro bij elkaar te krijgen.

Hidde+Boersma%3A+%27Einde+maken+aan+zwart%2Dwitdiscussie+glyfosaat%27
© Sugar Rush Film

Waarom deze documentaire?

'De Flevolandse akkerbouwer Michiel van Andel kwam met de tip. Met mijn eigen filmbedrijf maakten we eerder de docu Well Fed over de lobby tegen gentech. Het lijkt erop dat dezelfde mensen en organisaties ook achter de antilobby tegen glyfosaat zitten. Een andere overeenkomst is dat wereldwijd vooral arme boeren hier de dupe van zijn.'

Het zou mooi zijn als kijkers na het zien van de documentaire denken: 'Hé, daar zit een luchtje aan'

Hidde Boersma, onderzoeksjournalist

Wat gaan jullie aantonen?

'We willen de systematiek blootleggen en de omvang ervan, wie de geldschieters zijn en dat de lobby vooral is gebaseerd op misinformatie. Bijvoorbeeld het onderzoek dat aantoonde dat er glyfosaat in moedermelk zit, rammelt aan alle kanten. Het bedrijf dat hiervoor de analyses uitvoerde, blijkt helemaal niet geaccrediteerd te zijn.

'Er is in de gangbare media altijd veel aandacht voor de prolandbouw lobby, wij belichten nu de andere kant.'


Waar is de docu straks te zien en wie moeten komen kijken?

'We willen de film vanaf de zomer van 2021 aan een zo breed mogelijk publiek laten zien. We hopen te draaien op internationale festivals, voor zover dat dan weer mogelijk is. Overigens gaan we ervan uit dat de docu een lange levensduur heeft. Het onderwerp blijft nog wel even actueel, gezien de discussie over herregistratie van glyfosaat.'


Hoe staat het met de crowdfunding?

'We zijn minder ver dan gehoopt. De eerste 10 procent van het budget is binnen en daarvan hebben we een trailer gemaakt. Als de volgende 10 procent er is, gaan we weer filmen. Zo bouwen we in etappes ons verhaal op, waarbij we antwoorden zoeken op vragen over glyfosaat.

'Voor bijdrages benaderen we vooral gebruikers, tweeduizend boeren die 50 euro doneren via de website van Sugar Rush Film is dan genoeg. Grote bedrijven mogen wel meebetalen, maar altijd met de voorwaarde dat ze geen inspraak hebben in het eindresultaat.'Wanneer is dit project geslaagd?

'Als het lukt om met grijstinten een einde te maken aan de zwart-witdiscussie over glyfosaat. Het gaat ons niet zozeer om het bestrijdingsmiddel, maar vooral om de dynamiek die achter deze antilobby zit.

'Het zou mooi zijn als de neutrale kijker na het zien van de docu denkt: 'Hé, daar zit een luchtje aan.' En dat vervolgens ook de gangbare media bereid zijn hier kritischer naar te kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer